Hlavní obsah

Češi nejvíce věří Pfizeru, neschválený Sputnik V má důvěru od příznivců KSČM či SPD

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny Čechů věří, že nejúčinnější je vakcína společností Pfizer/BioNTech, kterou se v Česku očkuje nejdéle a nejvíce. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcíny Moderna, Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech

Článek

Kromě Pfizeru se v České republice očkuje vakcínami od společností Moderna, AstraZeneca a Johnson and Johnson. Poslední jmenovaná je narozdíl od všech pouze jednodávková. Občané všem věří stejně.

ANO poprvé přeskočily obě koalice

Parlamentní volby

Naopak nejhorší hodnocení má v Evropě dosud neschválený ruský Sputnik V, kterému věří 25 procent občanů, a s 18 procenty čínská vakcína Sinopharm.

„Přiznivci KSČM, SPD a Trikolóry důvěřují Sputniku stejně nebo dokonce více než schváleným vakcínám,” uvedli autoři průzkumu.

Takto nízký výsledek u čínské očkovací látky je prý způsoben i tím, že třetina dotazovovaných ji nezná. Podle dřívějších vyjádření někdejšího ministra zdravotnictví a poradce prezidenta Romana Prymuly má Sinopharm oproti ostatním vakcínám tu nevýhodu, že je vytvořen na bázi usmrceného viru a tudíž lze předpokládat, že bude účinkovat kratší dobu a bude nutné častější přeočkování.

V Česku se od startu očkování na konci loňského prosince vyočkovalo 3,6 milionu dávek. Alespoň první dávku má přes 2,5 milionu občanů. Kompletně ukončené očkování má více než milion lidí.

Prozatímní rekord v počtu vyočkovaných dávek v jednom dni padl tento čtvrtek, kdy vakcínu dostalo přes 86 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám