Hlavní obsah

Češi jsou s krizí skeptičtější, být pracovitý podle nich nezaručí úspěch

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohou pracovití a přemýšliví lidé uplatnit své schopnosti? Tato otázka rozděluje českou společnost na dva vyrovnané tábory. Polovina lidí má za to, že ano, druhá míní, že nikoliv. Optimismus klesl oproti loňsku v tomto ohledu především u lidí bez práce a zaměstnanců, ale i u studentů či důchodců. Loni byli Češi optimističtější a v možnost uplatnění schopností jich věřilo přes 60 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Na dotaz, zda může pracovitý a přemýšlivý člověk může uplatnit své schopnosti, odpovědělo v červnovém výzkumu kladně 50 procent lidí. Loni jich bylo 61 procent.

Optimisty jsou v tomto ohledu především lidé s vysokoškolským vzděláním, živnostníci a podnikatelé. Naopak nezaměstnaní a lidé v zaměstnaneckém poměru jsou oproti loňsku výrazně skeptičtější. Na vině je podle sociologů stávající hospodářská krize, která se nejvíce dotkla především lidí na zaměstnaneckých pozicích.

Naopak se prakticky nezměnil názor lidí na to, zda současný režim zajišťuje stejné šance pro všechny lidi. Myslí si to stále zhruba čtvrtina lidí. Nejvíce stoupenci ODS (40 %) a Strany zelených (39 %), nejméně oproti tomu příznivci ČSSD (18 %) a KSČM (9 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám