Hlavní obsah

Češi hodnotí Babišovu vládu v demisi kriticky, spokojeni jsou jen s programem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zaštiťuje tím, že program jeho vlády je takříkajíc pro všechny a kabinet chce makat, veřejnost je k vládě spíše kritická. Sice převládá spokojenost s programem, ale činnost kabinetu, jeho personální obsazení i komunikaci lidé hodnotí spíše negativně. Plyne to z šetření CVVM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Program kabinetu kladně hodnotí 43 procent dotázaných, zatímco opačný postoj má 34 procent lidí.

V ostatních kategoriích převažuje nespokojenost, byť nijak významně. S Babišem coby premiérem je spokojeno 43 procent dotázaných, zatímco opačný postoj má 48 procent lidí. Personální složení kabinetu vyhovuje 34 procentům respondentů, nevyhovuje 48 procentům.

Činnost vlády kladně hodnotí 41 procent lidí, nespokojenost s ní vyjadřuje 44 procent z nich. Komunikaci kabinetu ocenilo 42 procent, nezamlouvá se naopak 45 procentům.

Spokojenost s vládou Andreje Babiše (v procentech)
spokojen/anespokojen/a
s programem4334
s činností4144
s komunikací4245
s lidmi ve vládě3448
s osobou předsedy4348
* dopočet do 100 procent tvoří odpovědi „nevím”
zdroj: CVVM

Spokojenější jsou pochopitelně voliči ANO, lidé spokojení s politickou situací i s ekonomickou situací své domácnosti. Nespokojenost častěji deklarovali voliči ODS a Pirátů.

Ve srovnání s loňským hodnocením kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky si Babišova vláda polepšila, často poměrně výrazně.

Nynější kabinet si celkově v očích veřejnosti stojí stejně, v případě komunikace i lépe než některé z předešlých vlád. „V posledních cca deseti letech se lepší hodnocení objevilo jen u vlády Jana Fischera a u vlády Bohuslava Sobotky v prvních dvou letech jejího působení (2014–2015),” připomněla agentura.

Průzkum probíhal od 3. do 15. února a zapojilo se do něj 1119 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám