Hlavní obsah

Češi budou při sčítání lidu vyplňovat o polovinu méně údajů

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sčítání lidu bude příští rok jednoduší. Lidé budou vyplňovat o polovinu údajů méně, než tomu bylo v roce 2011. Senát totiž ve středu odklepl beze změn novelu, která pravidla upravuje. Tu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Foto: ČSÚ, Novinky

Sčítací list.

Článek

„Cílem předloženého návrhu je zajistit sčítání lidu, domů a bytů v České republice v roce 2021. Výsledky budou zdarma přístupné,“ sdělila na plénu v Senátu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Sčítání by mělo probíhat koncem března příštího roku. „Občané budou vyplňovat o polovinu méně údajů než v roce 2011. Například se zruší domovní list a údaje o domech budou získávány z registru státní správy,“ upřesnila šéfka státní kasy.

Při předchozím sčítání Češi vypisovali tři listy se 47 údaji. Příští rok budou uvádět o dvě desítky údajů méně, a to do dvou listů.

Při sčítání lidu bude možné uvádět i vyznání

Domácí

Formuláře budou moci lidé vyplnit elektronicky. Tiskopisy v papírové formě doručí sčítací komisaři pouze lidem, kteří informace elektronicky neodešlou.

Prostřednictvím formulářů bude Český statistický úřad zjišťovat jména a příjmení lidí, druh a číslo dokladu jejich totožnosti, datum narození a pohlaví, místo pobytu, národnost, mateřský jazyk, dosažené vzdělání, počet dětí, povolání nebo dojíždění do zaměstnání.

Data budou zpracovávána v anonymizované podobě. Statistici budou zjišťovat také způsob bydlení, velikost bytu, připojení na plyn a vodovod, způsob vytápění nebo složení domácnosti, tedy seznam osob v bytě a vztahy mezi nimi.

Reklama

Výběr článků

Načítám