Hlavní obsah

Ceny energií letí nahoru. Kde se dá doma ušetřit?

Prudce rostoucím cenám energií se lze v domácnosti alespoň trochu bránit opatřeními, která nic nestojí nebo představují jen relativně malou investici. Ročně tak lze za elektřinu a plyn ušetřit až několik tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší položkou v nákladech na energie je vytápění. Teplo uniká třeba dlouhým větráním, a tak je dobré větrat intenzivně a opakovaně, ale krátce, třeba do pěti minut.

„Důležité je mít dobře utěsněná okna i dveře. Radiátoru by v šíření tepla neměl bránit nejen nábytek, ale ani závěsy,“ sdělila Právu již dříve Zuzana Richterová z firmy Korado.

Vytápění: využijte obnovitelné zdroje energie

Jak na to

„Také si rozmyslete, jakou teplotu máte v jednotlivých místnostech. V obývacím pokoji se doporučuje 21 stupňů, v kuchyni stačí i 18 stupňů. Každý stupeň navíc zvedá náklady za vytápění o dvě až šest procent,“ dodala. Ideální teplota v ložnici je 17 až 19 stupňů. Snížit poplatky za topení až o třetinu mohou i chytré termostaty. Jejich cena je vyšší, ale investice se díky úsporám poměrně rychle vrátí. U klasického termostatu se napevno nastaví teploty a časy vytápění, pomocí chytrého termostatu lze ovládat teplotu v domě nebo bytě odkudkoli na dálku.

Tradičně se vysokou měrou na spotřebě v domácnosti podílí lednice. Doporučuje se nastavit teplotu chladničky na +4 stupně a mrazáku na –18 stupňů. O dva stupně nižší teplota zvyšuje spotřebu až o 15 procent. Dobré je také dbát na odmrazování. Jeden centimetr námrazy zvyšuje spotřebu mrazáku o tři čtvrtiny.

Vytápět dům plynovým kotlem se vyplatí

Jak na to

Lednice nemá stát blízko zdroje tepla. S každým stupněm nad 20 stupňů Celsia stoupá její spotřeba asi o pět procent. Pro ohřev vody na čaj nebo kávu je zase lepší použít rychlovarnou konvici než tradiční sklokeramickou desku. Úplně nejlevnější je ohřev na indukční desce. Je také dobré ohřívat jen takové množství vody, které skutečně následně využijete.

Mytím v myčce se proti ručnímu mytí ušetří nejen čas, ale i až 60 procent vody a tím i 40 procent energie vydané na ohřev vody. Myčku byste měli zapínat, až bude plná nádobí. U méně zašpiněného nádobí postačí mýt na 40 stupňů.

Šetříme vodou? Jak kdy, jak kdo

Jak na to

Ušetřit lze i v koupelně. U ohřevu vody v bojleru se nedoporučuje nastavit teplotu vyšší než 55 stupňů. Spíše než klasické vodovodní kohoutky jsou úspornější termostatické baterie, protože rychleji nastaví požadovanou teplotu vody. U sprchy nebo kohoutku je vhodné použít perlátor, který snižuje spotřebu vody.

Jediná žárovka ušetří stokoruny

Dostupnou cestou, jak ušetřit za elektřinu, je výměna žárovek. LED žárovky spotřebují zhruba sedmkrát méně elektrické energie než běžné žárovky. Třeba 60W žárovka spotřebuje při svícení čtyři hodiny denně skoro 90 kWh ročně, zatímco srovnatelná LED žárovka jen 13 kWh. Ušetřených 77 kilowattů za jedinou žárovku může znamenat úsporu přes 500 korun ročně. Úspornější je také používat jeden velký světelný zdroj v místnosti.

Nemalou částku lze ušetřit i tím, že ze zásuvky vypojíte nabíječky v době, kdy nenabíjí telefon, notebook nebo tablet. Další úspory přináší i pravidelný servis plynových kotlů. Díky němu lze ušetřit až třetinu výdajů za teplo. Rychlou návratnost přináší i koupě moderního kondenzačního kotle, tam je ale třeba počítat s vyšší počáteční investicí. Podle mluvčí E.ON Martiny Slavíkové může svou cenu kotel zaplatit už za tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám