Hlavní obsah

Centrum pro uprchlíky ve Vysočanech otevře ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské a středočeské centrum pro uprchlíky zavře dveře v Kongresovém centru ve středu v 17 hodin. Ve čtvrtek je v 8.00 hodin otevře v bývalé bankovní budově na náměstí OSN ve Vysočanech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matka s dětmi včera dopoledne v pražském asistenčním centru v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Článek

Nový provoz už podle primátora Zdeňka Hřiba (piráti) vyzkoušeli figuranti. Podle šéfa pražských hasičů Luďka Prudila je stěhování detailně rozplánováno a leccos už je připraveno. „Určitě nejde o to, že v noci ze 13. na 14. dubna začne náhlá akce, řada věcí už tam je,“ uvedl k novému působišti Prudil.

Bývalá budova Komerční banky patří developerské společnosti Central Group, která ji městu zapůjčila a zaplatí i za energie.

„Vnímáme to jako svoji společenskou odpovědnost,“ uvedl šéf firmy Dušan Kunovský s tím, že byty, které staví, Ukrajincům nabídnout nemůže.

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů 11,4 milionu lidí

Válka na Ukrajině

Podle Hřiba má Praha vysočanskou bankovní budovu zapůjčenu zatím do konce září, to se ale podle Kunovského může prodloužit. „Budova byla předána ve stavu, který umožňoval rychlé zprovoznění,“ poznamenal Hřib.

Funguje zde orientační systém, personál má parkovat v garážích sousedního obchodního centra, uprchlíci na novém městském parkovišti P+R na Černém Mostě. Jediný problém byl podle Hřiba s autobusy.

Budova byla předána ve stavu, který umožňoval rychlé zprovoznění Zdeněk Hřib

„Autobusy budou zastavovat na točně u hotelu, který je přes ulici,“ uvedl primátor. Centrum na náměstí OSN má mít otevřeno i přes Velikonoce, mezi 8. a 20. hodinou.

Na tisíc Pražanů připadá 59 uprchlíků

V Praze se podle Hřiba zaregistrovalo 67 tisíc uprchlíků, se středními Čechami je to kolem 107 tisíc čili asi dvě pětiny ze všech. Na tisíc Pražanů tak připadá asi 59 uprchlíků. „Je to téměř pětkrát více než v některých jiných regionech,“ uvedl Hřib.

Pokud tedy uprchlíci žádají ubytování v Praze či blízkém okolí, v asistenčním centru vyhoví jen zlomku a většinu žadatelů odvezou do jiných krajů. V pondělí bylo podle Prudila takových případů asi 130 z celkových 1023 příchozích.

Lidé mohou žádat o příspěvek za ubytování uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

Hasiči už také asi 14 dní ne­umisťují žadatele o ubytování nouzově do tělocvičen či kulturních sálů. Pokud o to některá z radnic požádá, hasiči lidi z tělocvičen převezou do ubytoven. Některé radnice podle Prudila této možnosti využily, jiné ne, protože s uprchlíky z tělocvičen pracují, pořádají pro ně kurzy. Prudil řekl, že už 13 tělocvičen se vyprázdnilo.

Někteří Ukrajinci si našli bydlení sami, jiné převzaly solidární domácnosti. První z tělocvičen při ZŠ Campanus v Praze 11 se podle Hřiba vyprázdnila asi za tři týdny. „Uprchlíky se podařilo umístit do domácností,“ konstatoval Prudil.

Reklama

Výběr článků

Načítám