Hlavní obsah

Čemu věří vaše babičky? Unikátní databáze odhaluje dezinformační maily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevyžádané maily obsahující „šokující pravdy”, o kterých média mlčí, dostávají každý den do schránky zejména senioři. Hoaxy a dezinformace o politicích, migraci, EU, covidu a obecně veřejných tématech jsou přitom zpravidla profesionálně vedenou a placenou manipulací, která má ovlivnit veřejné mínění, často ve prospěch proruských sil v zemi. Přehled řetězových mailů a dezinformací z nich nyní přináší hnutí Českých elfů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Viry ve skutečnosti neexistují a virologie bude jako věda brzy zrušena. Koalice Pirátů a STAN chce lidem sebrat celoživotní úspory, jen o tom před volbami nemluví. Zelení, Piráti a TOP 09 už zavedli arabštinu jako úřední jazyk. Černá barva bude zakázána jako politicky nekorektní.

Veřejnost má nyní možnost nahlédnout, co chodí do schránek jejich rodičům a prarodičům, posoudit, do jaké míry je obsah autentický nebo umělý, vidět, jakým směrem je manipulativní.
Vít Kucík, mluvčí Českých elfů

Toto je jen několik příkladů řetězových mailů, které si mezi sebou hojně přeposílají senioři. Unikátní databázi dezinformačních mailů, které podle odborníků mohou ovlivňovat i výsledky voleb, vytvořilo hnutí Čeští elfové, které se zabývá bojem s dezinformacemi.

Databáze, která je veřejně přístupná, obsahuje přes deset tisíc unikátních textů. Přístup je anonymní, bez nutnosti registrace.

Vždyť je to jen film, zoufá si scenárista slavného sci-fi snímku, který využívají odpůrci očkování

Koktejl

„Veřejnost má nyní možnost nahlédnout, co chodí do schránek jejich rodičům a prarodičům, posoudit, do jaké míry je obsah autentický nebo umělý, vidět, jakým směrem je manipulativní,“ říká Vít Kučík, mluvčí Českých elfů.

„Upozorňujeme také, jak je takový dezinformační obsah toxický. Právě dlouhodobá expozice produkuje po určité době zástupy přívrženců konspiračních teorií a fiktivního vidění světa,“ dodal. Maily jsou v databázi kráceny a upravovány, aby se nemohly dále přeposílat, k některým textům je připojený fact-checking, který je uvádí na pravou míru.

Trefují se do Pirátů

Nejčastějšími tématy, které se v řetězových mailech objevují, je kritika Evropské unie, varování před migranty, často také vyvolávají pocit, že za minulého režimu jsme se měli lépe než dnes. Často se jedná o různé konspirační teorie o covidu-19, jako například že koronavirus nikdy nebyl izolován nebo že viry ve skutečnosti vůbec neexistují.

YouTube bude blokovat videa se zavádějícími informacemi o vakcínách

Internet a PC

Autoři těchto mailů už nerozesílají jen texty, ale často také obrázky či videa. Nejvíce se dezinformátoři strefují do stran demokratické opozice, především do Pirátů, STAN a ODS.

V jednom z takových řetězových mailů lze například nalézt humorné video výrazně potetované cizinky, která neumí počítat. Autoři mailu ji však označují za „sestru předsedy Pirátů Ivana Bartoše“ či „budoucí ministryni kultury za Piráty“. Podobný případ je video, jehož původ není známý a kde policie zatýká nahého, zdrogovaného muže. Ten je podle šiřitelů mailu „kandidátem Pirátů do parlamentu“. Politiků, jako je Andrej Babiš (ANO) či Tomio Okamura (SPD), se autoři těchto mailů naopak zastávají.

Dezinformační maily ovlivňují desetitisíce občanů, především seniorů. Podle výzkumu organizace Elpida a Nadace O2 z roku 2018 se s řetězovými maily setkalo přes 90 % seniorů a 20 % z nich přiznává, že se podílí i na jejich dalším přeposílání.

Lékařka obviněná ze šíření lží o očkování neuspěla se stížností

Krimi

Anketa

Považujete dezinformační maily za problém?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4822 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám