Hlavní obsah

Čechy nejvíc trápí stav veřejných financí a covid, migrace už netáhne

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpalčivějšími problémy jsou podle Čechů stav veřejných financí, zdravotnictví a řešení epidemie koronaviru. Podle šetření CVVM je za velmi naléhavé považuje nadpoloviční většina lidí.

Článek

Veřejné finance označilo za velmi naléhavé 56 procent respondentů a podle 31 procent jde o docela naléhavý problém. Jako problém tak vidí stav veřejných financí 87 procent lidí.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) loni hospodařila se schodkem přes 367 miliard korun, pro letošek počítá rozpočet s deficitem 500 miliard a předpokládaný deficit pro příští rok je 390 miliard korun. Argumentem kabinetu je, že ČR i přes obří schodky zatím patří v EU k nejméně zadluženým zemím.

Schodek rozpočtu atakuje 280 miliard, je to nejhorší červencový výsledek v dějinách

Ekonomika

Ve srovnání s průzkumem z loňského března přitom naléhavost stavu veřejných financí narostla o 15 procentních bodů. Spokojená s jejich stavem je pouze desetina lidí a 57 procent dotázaných deklaruje nespokojenost.

Zdravotnictví a řešení epidemie koronaviru aktuálně označilo za velmi naléhavé shodně 55 procent dotázaných.

Česko je v celosvětových žebříčcích dopadů epidemie stále jednou z nejpostiženějších zemí

Domácí

„Až na čtvrtém místě v naléhavosti řešení je korupce (48 procent), zcela propadlo přistěhovalectví (33 procent), které bylo v roce 2016 na prvním místě s 72 procenty vysoké naléhavosti,“ připomněla agentura.

Nejméně osob označilo za naléhavý problém nabídku zboží a služeb (14 procent) a situaci v armádě (13 procent).

Vliv politických preferencí

Agentura v rámci průzkumu zjistila, že naléhavost jednotlivých oblastí se řídí i podle stranických preferencí. Sympatizanti ANO, Pirátů, ODS, TOP 09 a ČSSD nejčastěji považují za naléhavou epidemii koronaviru.

Voliči ČSSD dávají stejnou váhu ještě zdravotnictví. Příznivce SPD nejvíce pálí korupce, komunisty sociální jistoty a veřejné finance. Stav národního hospodářství označují nejčastěji za velmi naléhavý i příznivci hnutí STAN. Voliči lidovců se pak nejvíce zajímají o stav zdravotnictví.

„Je zjevné, že za názorovými posuny vesměs stojí zkušenost veřejnosti s průběhem pandemie,” okomentovalo CVVM výsledky šetření, které proběhlo od 26. června do 11. července a do něhož se zapojilo 904 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám