Hlavní obsah

ČD budou žalovat Duška za výroky o miliónových platech pro vyvolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy podají trestní oznámení na předsedu Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD) Jaromíra Duška kvůli jeho čtvrtečním vyjádřením o platu členů managementu drah a ombudsmana ČD Petra Fejka. Podle drah jsou jeho prohlášení, která zazněla v pořadu Impulsy Václava Moravce, lživá. "České dráhy se cítí těmito lživými výroky poškozeny," sdělil v pátek mluvčí drah Radek Joklík.

Foto: archív, Právo

Odborář Jaromír Dušek

Článek

Dušek mimo jiné řekl, že mzdy managementu drah nejdou přes účetnictví Českých drah, ale přes soukromou libereckou firmu Kodap. "Agendu pro pár vyvolených nezpracovávají účetní Českých drah, je to přes soukromou firmu placené jako služba. Skutečně se nelze dozvědět, jaký je plat této skupinky," řekl Dušek. Nejdřív se prý pošle soukromé firmě "obrovská suma za služby" a tato firma pak pošle na účty vyvolených manažerů příslušné částky. V současné době je podle Duška zasíláno na účet Kodapu 20 miliónů korun pro 20 lidí.

Podle Duška činí plat generálního ředitele ČD Petra Žaludy dva miliony korun měsíčně a náměstci údajně berou kolem milionu. O platech managementu rozhoduje představenstvo, a protože Žaluda je předsedou představenstva drah, odsouhlasil si i plat, uvedl Dušek s tím, že jde o souběh funkcí v rozporu se zákonem.

Žaluda bere 500 tisíc, tvrdí

Joklík už ve čtvrtek Duškovy výroky odmítl. "Tvrzení pana Duška naprosto odmítáme. Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda svůj plat jako první státní manažer už dříve zveřejnil, a takový plat skutečně má," řekl. Žaluda již dříve uvedl, že jeho plat činí 500 000 korun měsíčně. Joklík upřesnil, že firma Kodap zajišťuje pro ČD poradenství v personální oblasti.

Fejk podle médií pobírá jako ombudsman ČD zhruba čtvrt miliónu korun měsíčně a má nárok na odstupné ve výši dvouleté mzdy. Fejk prý bere k uváděnému platu ještě 80 000 Kč odměn. Funkci ombudsmana drah Dušek pokládá za trafiku od bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV).

Poté, co média informoval o výši Fejkova platu, premiér Petr Nečas (ODS) v Poslanecké sněmovně prohlásil, že se jím bude zabývat. Ministr dopravy Radek Šmerda ale posléze prohlásil, že Fejkův plat je v plné pravomoci ČD, ač prý může svým doporučením leccos ovlivnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám