Hlavní obsah

Častější kontroly karantén odloženy. Hygiena nemá lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládou avizované intenzivní kontroly lidí, kterým byla nařízena karanténa či kvůli nakažení covidem izolace, se zatím nekonají a v nejbližších dnech se ani konat nebudou. V pondělí přitom ministr vnitra Jan Hamáček a šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný ohlašovali, že častější kontroly začnou už tento týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání krizového štábu

Článek

Na otázku Práva, zda k tomu tedy v nejbližších dnech dojde, odpověděl Hamáček jednoznačně: „Vzhledem k tomu, že se nic ze strany zdravotnictví nepohnulo, tak ne.“ Podle dobře informovaného zdroje Práva je důvod jednoduchý: „Nějaké intenzivnější kontroly se ani chystat nemohou, vždyť hygienici nemají lidi.“

Do akce má být totiž nasazeno jen čtyři sta hygieniků na celou Českou republiku, přičemž v Česku je zhruba šest set měst a dalších 6200 obcí. To znamená, že se stávající nijak vysoký počet kontrol sotva změní. Ten se výrazně liší v jednotlivých krajích.

Úmrtí s covidem: Březen nejčernějším měsícem

Domácí

Například na nedávno nejvíc postiženém Karlovarsku jich hygienici za asistence policie učinili 200, jinde šlo podle informací Práva ale jen o jednotky případů, nebo dokonce neudělali žádnou kontrolu.

Jasněji by mohlo být v pondělí po schůzce hlavní hygieničky Pavly Svrčinové s policejním prezidentem Janem Švejdarem.

V každém kraji jinak

„Do konce ledna letošního roku bylo za celou dobu pandemie uděláno v celé České republice údajně jen 500 kontrol,“ upřesnil policejní zdroj Práva.

„V některých krajích jsou kontroly intenzivnější, v některých méně, ale jejich rozsah i intenzitu jednoznačně určují krajské hygienické stanice (KHS) na základě svých personálních možností. To znamená, že to není v rukou policie, ale těchto hygienických stanic, protože policisté jim asistují na základě jejich požadavků,“ řekla Právu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

V praxi to totiž funguje tak, že když hygienik vyrazí na kontrolu, může si vyžádat na základě zákona o ochraně veřejného zdraví asistenci policie. Pokud při kontrole zjistí, že někdo porušil nařízenou izolaci, ačkoli byl pozitivní na covid-19, policisté následně zahájí úkony trestního řízení pro podezření ze šíření nakažlivé lidské nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám