Hlavní obsah

Část unionistů vyzvala stranu k ochodu z vlády

Novinky, Kamil Houska, Alexandr Mitrofanov
PRAHA

Krátce po zveřejnění výsledků referenda se v Unii svobody-DEU rozhořela debata, zda není nejvyšší čas k vystoupení z vlády. Někteří unionisté jsou přesvědčeni, že strana splnila svůj úkol, když pomohla dovést zemi do Unie, a neměla by proto nadále vládnout spolu se soc. demokraty. Tvrdí to například místopředseda unie a šéf platformy DEU Ratibor Majzlík.

Foto: Pavel Mašek

Poolbilliardové koule

Článek

Na dotaz Práva v neděli uvedl, že už delší dobu veřejně říká: "V okamžiku, kdy budeme mít jistotu, že Česká republika je dovedena do Evropské unie, je naše místo jinde než po boku soc. demokratů." Podle něj ten okamžik nastal právě nyní.

Hrozí rozkol?

Podle Majzlíka by měla unie o svém setrvání ve vládě nyní vážně diskutovat. Pohrozil, že pokud by většina strany chtěla ve vládě s ČSSD zůstat, nejspíš by došlo k rozkolu a jeho DEU by se znovu osamostatnila. "Naše cesty by se pravděpodobně rozdělily," uvedl. Z analýzy, kterou si vedení unie nedávno nechalo vypracovat od soukromé agentury, vyplynulo, že příznivcům US-DEU účast strany ve Špidlově vládě nevadí. Pouze vyčítají svým ministrům, že je o nich málo slyšet.

Tlak na odchod ze Špidlova týmu očekává nyní i senátor Robert Kolář. "Z regionů a nižších úrovní bude velký tlak vystoupit z vládní koalice, na centrální úrovni bude naopak tlak zůstat," řekl Právu. Předseda unionistů Petr Mareš je ale přesvědčen, že si většina straníků dá říct. "Naše mise v koaliční vládě ještě neskončila. US-DEU to jako celek, myslím, pochopí," uvedl Mareš pro Právo. Připomněl, že unie chtěla do vlády nejen kvůli EU, ale také aby prosadila boj s korupcí a reformu veřejných financí, která má být brzy schválena ve vládě a koncem července bude na pořadu Sněmovny.

Foldyna: ať si jdou

Zatímco někteří soc. demokraté tvrdí, že by měla vládní koalice pracovat dál, jiní by rádi vyprovodili unionisty se vší parádou. Šéf ČSSD Vladimír Špidla Právu řekl, že možnost odchodu unionistů nebo bojkotu reformy veřejných financí ze strany US-DEU považuje za "velmi málo pravděpodobnou". Místopředsedkyně soc. dem. a ministryně zdravotnictví Marie Součková na dotaz Práva uvedla, že od rozdělané práce se neodchází. "Věřím, že i koaliční partneři zváží setrvání ve vládě. Její pevnost se ukáže při hlasování o fiskální reformě. Jsem ráda, že s reformou veřejných financí bude spojena otázka setrvání vlády," uvedla.

Ostře se vyjádřil šéf ústecké krajské ČSSD a člen celostátního předsednictva strany Jaroslav Foldyna: "O tom, že je US-DEU virtuální politickou stranou, která spíše škodí politickému spektru, o tom dnes není ani pochyb. Nebylo ji nutné držet ve vládě od samého počátku." Na dotaz Práva, jak by se zachoval, kdyby US-DEU chtěla odejít, Foldyna řekl: "Já bych jim otevřel dveře."

Před několika týdny už někteří soc. demokraté kolem místopředsedy Stanislava Grosse navrhovali premiéru, aby koaliční partnery US-DEU a lidovce trochu ve vládě omezil. Chtěli, aby oběma sebral po ministerstvu - lidovcům resort životního prostředí Libora Ambrozka a unionistům místní rozvoj Pavla Němce. Špidla to však tehdy rázně odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám