Hlavní obsah

Marvanová chce zavést příspěvek na nájemné

– PRAHA

Obavy nájemníků z deregulace nájemného podle Hany Marvanové (US-DEU) odpadnou, přijme-li se nejdříve nový příspěvek na nájemné. Poslankyně to řekla na víkendové valné hromadě Občanského sdružení majitelů domů a bytů.

Článek

Současný systém regulace nájemného je podle Marvanové neudržitelný. Příspěvek na nájemné by mělo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí, termín předložení vládě zatím není stanoven.

"Zhruba kolem dvou miliard korun ročně by se mohly pohybovat náklady příspěvku na nájemné, kterým by stát mírnil sociální dopady deregulace nájmů v bytech" řekl ministr pro místní rozvoj Pavel Němec.

Podle ministerstva pro místní rozvoj by příspěvek měl vycházet ze skutečných výdajů na bydlení a nikoli jako dosud z příjmu domácnosti. "Budeme se snažit, aby se tím vláda a MPSV ve spolupráci s námi zabývala co nejdříve," řekl mluvčí MMR Petr Dimun.

Zkouška soudržnosti koalice

Zákon o nájemném se patrně stane další zkouškou soudržnosti vládní koalice. Pro deregulaci nájemného je ministerstvo pro místní rozvoj, jeho návrh ale vláda neschválila.

Poslanecká sněmovna proto bude jednat o návrhu ministerstva financí, podle kterého by se nájemné mohlo jednostranně zvýšit maximálně o deset procent za rok. Podle majitelů domů a MMR to však ve skutečnosti znamená zmrazení nájemného na současné úrovni.

Zákon o nájemném z dílny ministerstva financí, řekla na valné hromadě poslankyně za ODS Zdeňka Horníková, nikomu nepomůže a pouze zachovává současný stav. ODS bude ve Sněmovně hlasovat pro zamítnutí návrhu zákona o nájemném, tak jak ho připravilo ministerstvo financí. Jsme pro verzi zákona ministerstva pro místní rozvoj, uvedla poslankyně.

Návrh MMR se bude snažit ve sněmovně podle Marvanové prosadit i US-DEU. Kvůli rozložení politických sil ve Sněmovně je ale podle Horníkové malá šance na přijetí zákona, který by deregulaci nájemného umožnil. Stejný názor má i Marvanová.

"Pokud projde zákon, který navrhuje ministerstvo financí, je šance opět ho shodit u Ústavního soudu," uvedl předseda Občanského sdružení majitelů domů a bytů Tomislav Šimeček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám