Hlavní obsah

Část pražské sociální demokracie chce přepočítat hlasy v primárkách

Část pražské ČSSD napadla nedávné vnitrostranické hlasování o pražské kandidátce sociální demokracie pro podzimní sněmovní volby a předsednictvu strany si stěžuje na porušení pravidel při tomto hlasování. Uvedl to v pondělí server iRozhlas.cz, který má stížnost k dispozici. Podle něj napadá zejména složitost hlasovacích lístků, kvůli čemuž prý třetina hlasů propadla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Dolínek, Karel Březina a Miloslav Ludvík na snímku z října 2014 (ilustrační foto)

Článek

„Postačilo neprovést (přeškrtnutí) a přehlédnout označení arabského čísla u jediného kandidáta z celkových 36 na kterékoli z obou stran lístku, aby byla důsledkem neplatnost takového hlasu,” stojí podle serveru mimo jiné v dokumentu.

Pražská ČSSD rozhodovala o kandidátce do parlamentních voleb 10. června, jejím lídrem se stal stranický místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Členové ČSSD mu při volbě lídra dali v těsném hlasování přednost před ministrem zdravotnictví a předsedou pražské sociální demokracie Miloslavem Ludvíkem. Výsledek znamená, že Ludvík na kandidátce vůbec nebude figurovat. [celá zpráva]

Ludvík krátce po hlasování řekl, že za hlavní příčinu své porážky ve stranickém referendu považuje složitý hlasovací lístek. Podle něj údajně propadlo několik stovek hlasů v jeho prospěch.

Ludvík: Jde to mimo mě

Se současnou stížností prý ale nemá nic společného. „Vůbec, jde to mimo mě. Navíc se to mě ani netýká. Stížnost míří na počítání preferenčních hlasů, a ne na hlasování o lídrovi,” řekl serveru Ludvík.

Podle iRozhlas.cz ale všichni stěžovatelé patří do tábora, který Ludvíka při hlasování podporoval. Pod stížností je podepsán například šéf ČSSD v Praze 5 Jan Smetana, starosta Prahy 10 Vladimír Novák a pražský zastupitel Karel Březina.

Reklama

Výběr článků

Načítám