Hlavní obsah

Sociální demokraty povede do voleb v Praze Dolínek. Ludvík končí

• Aktualizováno

Sociální demokraty povede v Praze do sněmovních voleb stranický místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Členové ČSSD mu při volbě lídra dali v těsném hlasování přednost před ministrem zdravotnictví a předsedou pražské sociální demokracie Miloslavem Ludvíkem. Výsledek znamená, že Ludvík na kandidátce vůbec nebude figurovat. Výsledky oznámila ČSSD na twitteru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Dolínek

Článek

Dolínek obdržel 375 hlasů, tedy 50,58 procenta. Ludvík získal 361 hlasů. Na dalších místech navrhované kandidátky členové ve volbě změny neprovedli. Účast činila 40,48 procenta.

Ludvík už nebude obhajovat pozici šéfa pražské ČSSD. V reakci na výsledek výběru volebního lídra řekl, že v této chvíli v politice v podstatě končí. "Měli jsme na tom postavené primárky, takže v tuhle chvíli já v podstatě víceméně v politice končím," řekl ministr.

Ludvík očekává, že na podzim se uskuteční konference pražské stranické organizace. "Rozhodně už se o post ucházet nehodlám. Tady vyhrála určitá skupina, tady už bude v Praze rozhodovat někdo jiný," dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Pražským lídrem hnutí ANO je ministr obrany Martin Stropnický, kandidátku KSČM povede v metropoli poslankyně Marta Semelová. Na prvním místě listiny TOP 09 v Praze bude čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. Občanští demokraté postavili do čela kandidátky poslankyni Janu Černochovou a koalice KDU-ČSL a Starostů a nezávislých místopředsedu Sněmovny Petra Gazdíka (STAN).

Před čtyřmi lety byl na prvním místě pražské kandidátní listiny ČSSD odborový předák, nestraník Jaroslav Zavadil. Sociální demokraté tehdy dostali v hlavním městě zhruba 14 procent hlasů. Skončili na třetím místě za TOP 09 s 23 procenty a ANO s 16,5 procenta hlasů. ODS získala před čtyřmi lety v metropoli 12 procent a KSČM 8,5 procenta hlasů. Pražskou kandidátku ČSSD reprezentují v současné Sněmovně čtyři zástupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám