Hlavní obsah

Bývalý šéf NATO tlačil na Topolánka kvůli pandurům

Právo, Oldřich Danda
Aktualizováno

O tom, že vláda Mirka Topolánka byla na začátku roku 2009, kdy rozhodovala o nákupu transportérů pandur, pod těžkým lobbistickým tlakem, politici mluví a média píší několik měsíců. Deník Právo má k dispozici dokument, který dokládá konkrétní podobu tohoto lobbistického tlaku – dopis z 23. února 2009, v kterém Topolánka tlačí do miliardového obchodu bývalý generální tajemník NATO George Robertson.

Článek

Robertson  v té době pracoval ve firmě Cohen Group, která radila americké společnosti General Dynamics, jež vlastní výrobce pandurů Steyr.

Robertson v dopise argumentuje tím, že pořízení pandurů je pro Česko prestižní a pro další existenci v NATO důležitá věc. „Úloha těchto vozidel je velmi důležitá pro současné mise NATO. Tím, že je Česká republika zařadí do svého vybavení, dá jasně najevo, že k problémovým oblastem přistupuje vážně,“ píše Robertson.

Celý dopis je napsán metodou cukru a biče. Robertson se snaží na řadě míst Topolánkovi vlichotit, ale zároveň na něj nekompromisně tlačí, aby rozhodl ve prospěch jeho zaměstnavatele.

V úvodu Robertson vzpomíná na dopis, který Topolánkovi poslal v srpnu 2007 a ve kterém vyjadřoval „znepokojení“ z toho, jak kontrakt probíhá. Topolánkova vláda na konci roku 2006 rozhodla zrušit nákup 199 obrněnců za 20 miliard korun, protože první stroje neprošly zkouškami. Poté ale s výrobcem obrněnců začala znovu vyjednávat.

Na jiném místě listu Robertson Topolánka chválí, že měl během dalšího vyjednávání odvahu zveřejnit nabídky. Následně vysloví přesvědčení, že česká vláda brzo rozhodne. V závěru listu ještě Topolánkovi pogratuluje k „působivému výkonu v rámci předsednictví EU“.

Vláda nakonec 2. března 2009 rozhodla kontrakt s firmou Steyr obnovit a nakoupit 107 strojů za 14 miliard korun. 24. března 2009 byla Topolánkova vláda svržena opozicí.

O Robertsonově lobbování se začalo mluvit před několika týdny. Na jeho úlohu upozornil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj se za nákup transportérů přimlouval ministr obrany a bývalý vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) a argumentoval právě znepokojením bývalého šéfa NATO.

Topolánek minulý týden v Právu řekl, že byl proti obnovení obchodu, ale nakonec se nechal – i Vondrou – přesvědčit.

Text dopisu
Vážený pane premiére,Pravděpodobně si vzpomínáte, že jsem Vám psal v srpnu 2007 ohledně nových kolových obrněných vozidel Pandur II objednaných od společností General Dynamics, Steyer a dvanácti českých podniků.V té době jsem byl znepokojený tím, jak se objednávka podle všeho potýkala se zrušeními, opětovnými vyjednáváními a všemožnými potížemi. Bylo to poté, co jsem dal Vaši otevřenost ohledně tohoto nákupu za vzor pro práci, kterou řídím společně s organizací Transparency International. Bez ohledu na drobná zaškobrtnutí si stále myslím, že je třeba Vám za Vaši odvahu zveřejnit nabídky vyslovit uznání, a budu to i nadále zdůrazňovat na jednáních s Transparency International.Mám za to, že se tento dlouhý příběh blíží ke konci a že během několika týdnů učiníte konečné rozhodnutí.Jak jsem již uvedl ve svém posledním dopise, jsem hlavní poradce společnosti Cohen Group bývalého ministra obrany Spojených států Williama Cohena, jejímž klientem je společnost General Dynamics. Můj zájem je však širší.Jak jsem řekl, vedu projekt Transparency International zaměřený na vypracování protikorupčního protokolu pro všechny zbrojařské společnosti Evropy i Spojených států. Tato iniciativa byla výrazně úspěšná a doufám, že se k ní brzy připojí také největší ruská vojenská/průmyslová společnost. Je nezbytně nutné, aby se zbrojařský svět zbavil zápachu korupce a nepoctivosti, což je také důvodem, proč jsem Váš moudrý plán považoval za tolik užitečný.Úloha těchto vozidel je velmi důležitá pro současné mise NATO. Tím, že je Česká republika zařadí do svého vybavení, dá jasně najevo, že k problémovým oblastem přistupuje vážně.Nakonec bych Vám rád pogratuloval k Vašemu působivému výkonu v rámci předsednictví EU, a zejména k tomu, jakou úlohu jste sehrál v energetické krizi s Ukrajinou. Navázat na pana Sarkozyho bylo obtížné, ale Vám se to rozhodně podařilo, a to bez teatrálnosti. Přeji Vám v tomto období, které bude do června velmi náročné, vše dobré.

Reklama

Výběr článků

Načítám