Hlavní obsah

Bývalí manažeři MUS chtějí ve Švýcarsku veřejné jednání

Aktualizováno

Skupina manažerů, kteří byli švýcarským soudem nepravomocně odsouzeni v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), bude u odvolacího soudu žádat o veřejné projednání. V úterý to sdělila jejich advokátka Karolína Zelenková.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Budova soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde byl 10. října vynesen rozsudek v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Článek

„Vzhledem k vytížení soudu, obsáhlosti rozsudku i odvolání je pravděpodobné, že rozhodnutí ve věci odvolání nepravomocně odsouzených českých manažerů a podnikatelů může padnout až v horizontu dvanácti měsíců,“ očekává Zelenková.

Skupina exmanažerů společnosti byla loni odsouzena  za podvody a praní špinavých peněz k nepodmíněným trestům. Všichni trvají na své nevině.

Právní zástupkyně s ohledem na předchozí kauzy očekává, že v odvolacím řízení by měl rozhodovat senát ve složení tří nebo pěti soudců, a to formou postupného samostatného posouzení spisu, kdy každý soudce posoudí případ sám.

Veřejné projednávání bývá spíše výjimečné

„Ačkoliv existuje možnost veřejného jednání, využívá se pouze zřídka. Přesto budeme usilovat o to, aby toto veřejné jednání nařízeno bylo. Důvodem jsou kromě několika zjevných procesních pochybení rovněž nesprávně a účelově popsaná skutková zjištění případu soudem v Bellinzoně, který se v rozsudku uchýlil k řadě spekulativních tvrzení, aniž by je podložil relevantními důkazy,“ doplnil další z advokátů Jean-Luc Maradan.

Jeho klienti usilují o to, aby byl nepravomocný verdikt zrušen, případně změněn, což však podle advokátů není možné bez nařízení nového jednání a opětovného řádného vyslyšení odsouzených i svědků.

Federální trestní soud v Bellinzoně nepravomocně potrestal loni v říjnu Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců.

V ČR je pětice mužů stíhána ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 miliónů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám