Hlavní obsah

Bursík chystá na čínského prezidenta obří plakát s dalajlámou

Právo, kab
Praha

Čínského prezidenta Si Ťin-pchinga chce Martin Bursík, expředseda zelených a šéf Liberálně ekologické strany (LES), svérázně uvítat 28. března v Praze plachtou s fotkou dalajlámy a Václava Havla a nápisem Češi Tibet podporují. O Bursíkově plánu informoval ve čtvrtek server ihned.cz.

Foto: ČTK

Plakátem s postavami exprezidenta Václava Havla, dalajlámy a nápisem Češi Tibet podporují chce Martin Bursík uvítat čínského prezidenta.

Článek

„Chtěli bychom využít plachtu, která visela ve Sněmovní ulici. Aktuálně pro ni hledáme místo a jednáme o tom,“ řekl Právu mluvčí LES Tomáš Pikola. S Bursíkem se kvůli jeho zahraniční cestě nepodařilo Právu spojit.

Není však prý pravda, že by LES skupoval billboardy v okolí Evropské třídy, jak o tom server ihned.cz informoval.

Šéf česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík, který je pro čínskou problematiku poradcem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), nechce Bursíkovo počínání komentovat. „Mým úkolem je soustředit se na obchodně-ekonomickou spolupráci, na export a investice. Mým úkolem není soupeřit s panem Bursíkem. Takové hlouposti ani nebudu komentovat. Připadá mi to absurdní,“ řekl Právu Tvrdík.

Svůj postoj k jednotě Číny vyjádřil Bursík už přede dvěma lety, když na protest proti zahraniční politice Sobotkovy vlády pověsil na svém domě naproti Poslanecké sněmovně plachtu se vzkazem „Češi Tibet podporují“.

Počínání Bursíka ladí s přáním čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který 25. února pronesl: „Bylo by velice krásné, kdyby Praha byla plná tibetských vlajek na uvítání čínského prezidenta.“

Rozbuška: smlouva

Protičínské vášně vzbudila v těchto dnech také dohoda mezi Prahou a Pekingem, podle které česká metropole uznává Tchaj-wan jako součást jednotné Číny. „Stydím se za primátorku Krnáčovou, která se kolaborací s čínskými komunisty definitivně vyřadila ze společnosti slušných lidí,“ uvedl v prohlášení Bursík. „Připojila se tak k prezidentu Zemanovi, premiéru Sobotkovi a ministru zahraničí Zaorálkovi, kteří vyměnili hlavní prioritu polistopadové zahraniční politiky – ochranu lidských práv – za spolupráci s komunistickou totalitní Čínou,“ dodal.

Zastupitelé TOP 09 se smlouvou také nesouhlasí a požadují, aby byl její text znovu projednán. K vlastnímu „uvítání“ čínské hlavy státu se však strana neuchýlí. „Já jsem parlamentní politik a nikdy jsem nebyl příznivcem, aby se parlamentní politici věnovali aktivismu,“ řekl Právu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nemám nic proti občanským aktivistům, je dobře, že jsou. Ale pak jsou parlamentní zastupitelé a každý z nich používá své nástroje. Já to nerad míchám,“ dodal.

Praha je pro čínského prezidenta jedinou evropskou zastávkou na jeho cestě do Spojených států. Jedná se o historicky první návštěvu čínské hlavy státu v České republice. Prezident Miloš Zeman chce při té příležitosti podepsat se svým čínským protějškem dohodu o strategickém partnerství. Si Ťin-pchinga pozve i do svého sídla v Lánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám