Hlavní obsah

Budu znovu kandidovat, oznámil Zeman svým věrným na Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miloš Zeman bude usilovat v blížících se volbách o obhajobu prezidentského mandátu. Řekl to účastníkům pozvaným na čtvrteční oslavu na Hradě, kterým hlava státu slíbila své rozhodnutí oznámit přednostně. Širší veřejnosti chce Zeman svůj úmysl sdělit v pátek.

Prezident Miloš Zeman oznámil kandidaturuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Chtěl bych říci, že vám jsem vděčný za vaši pomoc a podporu,” řekl Zeman na oslavě své inaugurace, kam zve své podporovatele každoročně.

K přítomným poznamenal, že jako poděkování za tuto podporu chce, aby jeho rozhodnutí slyšeli první.

„Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Politická prohlášení by neměla být obalována do bahna lží. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta,“ dodal Zeman.

Jeho slova pak návštěvníci ocenili potleskem ve stoje.

Letos byla na Hrad pozvána asi tisícovka lidí. Přišli třeba ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), místopředseda lidovců Jan Bartošek, bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) nebo někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Příznivci Zemana na Pražském hraděVideo: Novinky

Slavit se Zemanem dorazili také herec Ivan Vyskočil, režisér Juraj Jakubisko nebo bývalí ministři zemědělství Jaroslav Palas, dopravy Jaromír Schling či školství Marcel Chládek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Setkání prezidenta a jeho příznivců na Hradě. Na snímku přichází předseda FAČR Miroslav Pelta (vlevo).

Dostavili se také šéf Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta, předseda Jazzové sekce Karel Srp či Jan Veleba, šéf Strany práv občanů, jejímž čestným předsedou Zeman je.

Řada lidí přicházela s jasným přáním. „Já už jsem to mnohokrát řekl, já věřím, že to bude rozhodnutí kladné,“ řekl novinářům senátor Veleba.

Se stejným očekáváním přicházel i Srp, který vychvaloval Zemanovo počínání v úřadě. „Udělat trojúhelník Washington - Moskva - Peking, to tady ještě žádný prezident nedokázal,“ poznamenal Srp.

Širší veřejnosti Zeman své rozhodnutí oficiálně oznámí v pátek na tiskové konferenci.

Horáček, Sládek, Hilšer...

Zájem ucházet se o úřad hlavy státu dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Další tak teprve chtějí učinit, část čekala na Zemanovo rozhodnutí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Setkání prezidenta a jeho příznivců na Hradě. Na snímku je ostraha u Matyášovy brány.

Jako o možných vyzyvatelích se mluví třeba o končícím šéfovi Akademie věd Jiřím Drahošovi, ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO) nebo bývalém velvyslanci v USA či Rusku Petru Kolářovi.

Anketa

Měl by se Miloš Zeman stát opět prezidentem?
Ano
55,1 %
Ne
44,9 %
Celkem hlasovalo 6001 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám