Hlavní obsah

Budoucnost Česka je jedině v EU, tvrdí Sobotka

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský

Členství v Evropské unii je pro ČR prioritním národním zájmem a klíčové pro budoucnost. Poslancům to ve čtvrtek řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který zákonodárce informoval o situaci v EU po referendu v Británii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka vysvětloval poslancům důsledky brexitu pro Česko.

Článek

„Garantovat stabilitu, prosperitu, bezpečnost pro občany ČR je možné jen uvnitř jednotné silné a stabilizované EU, a ne mimo ni. Česko je zemí, jejíž budoucnost musíme vidět v EU, nikoli mimo. Lidé, co navrhují, aby se EU rozložila, nejsou schopni navrhnout bezpečnější alternativu nebo jiný projekt prosperity,“ prohlásil premiér.

Sobotka uvedl, že britské rozhodnutí opustit neznamená konec EU ani konec vztahů s Británií. „Zbylých 27 zemí potvrdilo, že má zájem v unikátním projektu mírové spolupráce evropských zemí pokračovat,“ ujistil s tím, že odpovědí je zmenšit rozdíly mezi starými a novými členskými státy, zajistit bezpečnost a reformovat bruselské struktury.

„EU bude pokračovat i bez Británie, ale nesmí zůstat stejná. Musí být pro občany přitažlivější, užitečnější, akceschopnější, méně byrokratická, nabídnout jim bezpečnost, prosperitu a dávat naději na lepší budoucnost,“ řekl Sobotka.

Jinak podle premiéra hrozí, že se vývoj vymkne kontrole a v Evropě vzniknou nacionálně motivované a obchodně soupeřící státy. „Pamatujeme si, k čemu nekontrolovatelný nacionalismus vedl a jak dopadlo Československo,“ varoval.

Podle Sobotky by se v následujících dvou měsících politické strany měly shodnout na základních prioritách, které bude ČR při debatách o reformě EU prosazovat.

Premiér dodal, že během odchodu Británie se nesmí změnit podmínky pro obchod, cestování, práva Čechů žijících na britských ostrovech nebo příspěvek do evropského rozpočtu. Podle Sobotky je to podmínka, aby Británie měla přístup na evropský trh. „Musí platit, že naši občané budou mít stejné podmínky jako Britové, kteří pracují v ČR,“ řekl.

Pokud EU nezměníme, potopíme se všichni

Kritika se na Sobotku za jeho projev snesla z řad koalice i opozice. Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) premiéra obvinil, že poslancům přednesl jen desítky nicneříkajících slov, která by pronesl na základě médií skoro každý.

„Očekával jsem, že se dozvím něco nového. Dnes volat, že je král nahý, to umí každý. Jestli se dál nebudeme o věcech bavit, brexit může být začátek prohrané války o EU,“ prohlásil Chalupa.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je Unie bez Británie úplně jiný projekt, než jaký jsme znali. „Brexit je poslední šance, jak EU změnit. Unie se stále více odcizuje občanům. Pokud EU nezměníme, tak se s ní potopíme všichni,“ řekl Fiala a vyzval vládu, aby v EU dojednala výjimku z azylové a migrační politiky.

Šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch vládu vyzval, aby podpořila vypsání referenda o setrvání v EU. „Možnost referenda legitimní názor, kterého se vláda bojí. Premiér se projevil jako člověk, který ignoruje názory občanů,“ podotkl.

Šílenci z vedení Unie

Černoch se Sobotky dvakrát přímo zeptal, zda by měl z funkce odstoupit předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, premiér se ale odpovědi vyhnul. K odstoupení Junckera před několika dny přitom vyzval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ostře kritizovala premiéra poslankyně Miroslava Němcová (ODS). Rozhodně nesouhlasí se Sobotkovým vyjádřením, že bruselští byrokraté neměli vliv na rozhodnutí Britů odejít z EU, ale že to bylo kvůli pracovníkům z nových členských států. „Jestli je někdo spoluviníkem a ne tím, kdo nese malý podíl, tak to jsou šílenci jako Juncker a šéf europarlamentu Martin Schulz,“ řekla Němcová.

Anketa

Měla by Česká republika zůstat v Evropské unii?
Ano
25,5 %
Ne
74,5 %
Celkem hlasovalo 6943 čtenářů.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér David Cameron

Reklama

Výběr článků

Načítám