Hlavní obsah

Budeme hlasovat proti důvěře Babišově vládě, oznámili komunisté

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komunisté budou při středečním hlasování o důvěře menšinové vládě Andreje Babiše (ANO) proti. Poslancům KSČM to v úterý doporučil výkonný výbor strany a pozici schválil i poslanecký klub. Strana má výhrady k programovému prohlášení vlády.

Foto: Novinky

Předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik

Článek

Předseda komunistů Vojtěch Filip řekl, že složení vlády a přístup některých ministrů nezajišťuje realizaci toho, co je ve vládním programu. „Výkonný výbor doporučil, aby poslanecký klub KSČM důvěru nevyslovil,“ uvedl Filip.

„Poslanecký klub jednomyslně odhlasoval doporučení výkonného výboru a také to, že bude hlasovat jednomyslně proti vyslovení důvěry. Nebudeme akceptovat snahy na přerušení jednání,“ doplnil šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Komunisté požadují zdanit církevní restituce

Komunistům, kteří mají ve Sněmovně 15 poslanců, například vadí, že vládní program negarantuje zavedení obecného referenda a vůbec nemluví o zdanění církevních restitucí. „Neobsahuje ani návrh na revizi církevních restitucí,“ zdůvodnil Filip.

Menšinový kabinet předstoupí před Sněmovnu a požádá ji o důvěru ve středu 10. ledna dopoledne. Babiše přijde do dolní komory podpořit i prezident Miloš Zeman.

Podle vyjádření dalších parlamentních stran to vypadá, že vláda důvěru nedostane. Zeman už avizoval, že v tom případě dá i druhý pokus na sestavení vlády Babišovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám