Hlavní obsah

Budeme hlasovat, až nás bude víc, rozhodl Zaorálek před prázdným sálem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé jednání o církevních restitucích, které se protáhlo až do pozdních nočních hodin, ve čtvrtek ráno ochromilo činnost Sněmovny. V sále dokonce nebylo dost poslanců, aby byla komora usnášeníschopná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s místopředsedou komory Lubomírem Zaorálkem (ČSSD)

Článek

„Mohli bychom hlasovat, pokud bychom tu měli poslance,“ navrhoval místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) krátce po deváté hodině, kdy měla schůze začít.

Ve Sněmovně bylo v tu chvíli kolem šesti desítek poslanců z celkových dvou stovek. Tristní stav dokumentovala i poloprázdná lavice vlády, z níž byli přítomni pouze ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Většina ostatních ministrů byla z dopoledního jednání omluvena i s ohledem na to, že se později dopoledne konalo zasedání kabinetu.

„Vážení kolegové, pořád nám tu chybí ty tři kusy,“ vyzýval kolegy Zaorálek v okamžiku, kdy na světelné tabuli svítilo 64 přítomných poslanců. Kvórum pro to, aby byla Sněmovna usnášeníschopná je 67 poslanců.

Zákonodárci se nakonec sešli v dostatečném počtu a mohli hlasovat. Peripetiím však nebyl konec ani po zahájení interpelací a situace s nedostatkem přítomných se zanedlouho několikrát opakovala.

„Budeme hlasovat, až nás bude více,“ rozhodl následně Zaorálek. Počet přihlášených poslanců následně znovu klesl. Jednání bylo nakonec přerušeno, neboť jej opustili i do té doby přítomní ministři, kteří odešli na jednání kabinetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Koalice ve Sněmovně prosadila zvýšení DPH

Sněmovna hlasy koaličních poslanců schválila vládní úsporný balíček. Ten počítá mimo jiné s tím, že DPH v příštím roce vzroste na 15 a 21 procent. S přijetím...

Výběr článků

Načítám