Hlavní obsah

Brtnici na Jihlavsku smetla blesková povodeň, hromady krup měly místy i 120 cm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brtnice

Zřejmě nejpostiženější obcí v Česku pátečními silnými bouřkami se stala Brtnice na Jihlavsku. Blesková povodeň tam napáchala rozsáhlé škody, 12 lidí muselo být evakuováno. Přívalové deště vytopily asi dvacítku domů. Hasiči evakuovali 12 lidí, do odklízení škod se zapojilo přes 100 lidí. Vrstva krup dosahovala místy až 120 cm.

Brtnici na Jihlavsku v pátek večer postihla blesková povodeňVideo: Stanislav Beránek

 
Článek

Největší škody budou v místní části Jestřebí. Výši škod zatím nelze odhadnout, na místo ještě nepřijel likvidátor. Škody jsou hlavně na soukromých domech a na krajských silnicích.

Lidé v Brtnici a místních částech Jestřebí a Příseka pracovali na odklízení do půlnoci, znovu začali v sobotu brzy ráno. „V Brtnici je to pět domů, které byly postižené vodou,” řekl brtnický hasič Jiří Šebek.

Foto: ČTK

Blesková povodeň zatopila v pátek v podvečer v Jestřebí na Jihlavsku dvě desítky domů, podemlela silnici a bahnem zanesla před necelým týdnem zkolaudovaný obecní rybník. Vrstva krup dosahovala místy až 120 cm.

V části Příseka jde podle starostky města Miroslavy Švaříčkové o čtyři domy včetně hasičárny, v Jestřebí o deset domů, kam se dostaly voda a bahno. Evakuováni byli lidé z domů, které stojí pod hrází Zámeckého rybníka v Brtnici.

Azyl našli u příbuzných

„Povodňová komise přišla domů po půlnoci. Hladina rybníka v Brtnici klesla, hasiči to kontrolovali, doufejme, že všechno bude v pořádku a nepřijde žádný déšť. V našich vesnicích bude technická skupina zajišťovat pomoc, kontejnery, techniku. Budou potřeba vysoušeče, nejhorší to bude v Jestřebí,” řekla starostka.

Foto: ČTK

Vytopená Brtnice na Jihlavsku

Lidem z postižených domů nabídlo město azyl, ale ubytovali se u příbuzných. Lidé z Jestřebí, kterým dům zavalilo bahno, nocovali v ubytovně. Prostory k přespání nabízel i farář.

Povodňová komise lidi obchází a nabízí pomoc. „Někteří z majitelů by tam (doma) nejraději zůstali hned včera, my jsme jim to nechtěli s hasiči dovolit z důvodu bezpečnosti. Mají půdní prostory, tak budou chtít být doma. První patra jsou obyvatelná, záleží, jak to bude rychle vysychat,” řekla Švaříčková.

Poškozeny jsou i silnice

V části Příseka jsou zatopené hlavně sklepy. Lidé, kteří bydlí pod silnicí, z nich odčerpávají vodu. Podle odhadů starostky spadlo v pátek od 50 do 70 litrů vody na metr čtvereční. Zatopený byl i bytový dům.

Foto: ČTK

Do odstraňování škod se v obci zapojilo na stovku lidí

„Vzhledem k tomu, že občané reagovali hned - bylo to v území, které už kdysi povodně zasáhly - nasadili mezi dveře prkna a vodu vymetli ven. Hodně si pomůžeme sami. Největší škoda bude na majetku soukromých osob, hodně vymletá a rozbitá je místní silnice v Jestřebí,” řekla starostka.

Poškozené jsou i některé krajské silnice.

Brtnicí protéká stejnojmenná řeka. Se všemi místními částmi má město přibližně 3700 obyvatel. V Brtnici a okolí zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči, nikdo se nezranil.

Foto: ČTK

Detail dopravní značky stržené bleskovými povodněmi v obci Brtnice na Jihlavsku

Páteční bouřky páchaly škody i jinde v republice. Hasiči nejčastěji zasahovali u zatopených sklepů a domů a popadaných větví a stromů. Na jihu Moravy do jednoho ze spadlých stromů narazil osobní vlak. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám