Hlavní obsah

Zaplavené domy, polámané stromy. Českem se prohnaly silné bouřky

Aktualizováno

Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silnými bouřkami se v pátek bezezbytku naplnilo. V řadě krajů hasiče zaměstnaly přívaly vody či popadané větve a stromy. V Brtnici na Jihlavsku zatopila voda desítky domů. Bouřky navíc nepoleví ani v sobotu, kvůli vydatnému dešti může dojít i k vzestupu hladin menších toků.

Přechod srážek nad ČRVideo: ČHMÚ

 
Článek

Starostka Brtnice Miroslava Švaříčková uvedla, že přívalové deště zatopily v obci a okolí asi dvacítku domů. Dodala, že z preventivních důvodů byli evakuováni lidé z domů, které stojí pod hrází Zámeckého rybníka. V místě podle jejích odhadů spadlo od 50 do 70 litrů vody na metr čtvereční.

Na Děčínsku zas hasiči museli na několika místech odčerpávat vodu, kterou přinesl přívalový déšť. Ten byl podle krajských meteorologů nejsilnější podél jižní strany Krušných hor.

Napilno měli ale i v dalších krajích. Na jihu Moravy vyjížděli zejména k popadaným stromům a větvím. Během tří hodin, kdy se pásmo srážek přesouvalo přes kraj, řešili celkem osmnáct událostí. Zřejmě nejvážnější zásah měli na železnici u obce Zastávka na Brněnsku, kde vlak narazil do popadaných větví do kolejiště.

„Hasiči při tomto zásahu rovněž odklidili popadané části stromů. U této nehody se nikdo nezranil a zásah si převzala jednotka Správy železniční dopravní cesty,“ konstatoval mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Podobné zásahy hlásily hasičské jednotky napříč republikou, vyplývá ze seznamu zásahů na krizových portálech jednotlivých krajů.

Hasiči na jihu Moravy pomáhali odčerpávat vodu ze zatopených stavení.

Bouřky hrozí dál

Meteorologové před silnými bouřkami varovali už dopoledne s tím, že ojediněle mohou být velmi silné doprovázené srážkovými úhrny kolem 50 milimetrů a kroupami. Kvůli přívalovým dešťům varovali před rychlým vzestupem hladin menších toků v místech, kde je půda výrazněji nasycena z dřívějších srážek.

Pro Vysočinu, Prahu, Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj platí do sobotního rána povodňová bdělost.

V sobotu odpoledne a večer se budou silné bouřky vyskytovat na východě a severovýchodě republiky. Opět je mohou provázet přívalové srážky s úhrny do 30 milimetrů.

Anketa

Způsobila vám současná vlna bouřek nějaké škody?
Ano
33,3 %
Ne
33,3 %
Vůbec u nás nebyly
33,4 %
Celkem hlasovalo 16912 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám