Hlavní obsah

Brněnská nemocnice u sv. Anny ruší kvůli covidu operace

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se v pondělí rozhodla zrušit všechny neakutní operace. Důvodem je zvyšující se počet pacientů s nemocí covid-19. Zdravotníci se v nemocnici starají o necelou stovku nakažených.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Zdravotnice ošetřují pacienta s nemocí covid-19 na anesteziologicko-resuscitační klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Článek

„Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu pacientů s onemocněním covid-19 a absenci nemocného personálu jsme nuceni ode dneška opět zrušit všechny plánované operace a zákroky. Samozřejmě pouze ty, které jdou odložit a jejichž odložení neohrozí pacienty na životech,“ konstatovala mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Dušek: Jdeme do velmi těžkého období. Nemocnice se už zahlcují

Domácí

V nemocnici nyní leží 92 pacientů s koronavirem. „Osm pacientů je na anesteziologicko-resuscitační klinice, z toho šest pacientů na umělé plicní ventilaci, jeden také na přístroji ECMO. Zdravotní stav všech je vážný. Dalších 14 pacientů je na jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách,“ popsala Lipovská s tím, že nemocnice eviduje také 82 nemocných zdravotníků, z toho deset lékařů.

Nemocnice také pokračuje v antigenním testování, denně je schopna zvládnout až 400 zájemců. „Od středy do neděle bylo celkem antigenními testy otestováno 1100 lidí, z toho bylo 45 pozitivních. Momentálně máme kapacity zaplněné až do 28. prosince, ale nutno říci, že se někteří lidé i odhlašují, takže je potřeba sledovat rezervační systém na nemocničním webu,“ řekla mluvčí.

„Situaci nám občas komplikují lidé, kteří přicházejí s velkým časovým předstihem a ve skupinkách. Samotné testování probíhá rychle, zdravotníci tedy prosí veřejnost, aby přicházela na čas a jednotlivě.

Nemocnice na severu Moravy omezují péči

Domácí

Druhým občasným problémem je, že lidé, čekající na výsledky, nechtějí čekat ve vyčleněné místnosti a doslova překážejí přímo u ambulancí. Bohužel se již stalo, že kvůli agresivnímu jedinci už musela zasahovat i ochranka,“ dodala Lipovská s tím, že zdravotníci prosí o respektování pokynů personálu, trpělivost, rozestupy a dodržování všech hygienických a epidemiologických opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocnice na severu Moravy omezují péči

K výraznému omezení neakutních operací musí přistoupit nemocnice v Moravskoslezském kraji. Důvodem je nárůst pacientů s covid-19. Jen během středy jich...

Výběr článků

Načítám