Hlavní obsah

Bouře se silnými dešti vyplavují sklepy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zvlněná studená fronta, která postupuje přes naše území k severovýchodu, s sebou přinesla silné dešťové srážky. Český hydrometeorologický ústav vydal v pondělí varování před přívalovými dešti, zejména na severu a východě republiky. Večer meteorologové zvýšili očekávaný příval deště, v některých městech již voda vyplavila sklepy.

Článek

Meteorologové očekávají, že večer a v noci naprší ve východních oblastech jižních Čech, Českomoravské vrchovině a ve východních Čechách 30 až 60 mm, ojediněle i více.

Vydatné srážky mohou místy způsobit zatopení sklepů, což již hlásí hasiči z Pelhřimova. Ulice jsou plné vody, někde plavala auta, na místě zasahují profesionální i dobrovolní hasiči, svolán byl povodňový štáb, řekl ČTK operační důstojník krajských hasičů.

Po 17. hodině se nad Pelhřimovskem přehnala bouře s prudkým lijákem, někde padaly kroupy. "Je to katastrofa, všichni jsou v terénu," řekl hasič. Škoda a situace se teprve upřesňují. Po 18:00 dorazila bouře s deštěm na Jihlavsko.

Vodou se plnily i sklepy na Plzeňsku

Voda z přívalového deště se valila do sklepů i na Plzeňsku a Rokycansku. Na malá jezírka se proměnily i desítky zahrad. "Nejvíc práce měli hasiči v Radnicích na Rokycansku. Čerpali vodu ze sklepů a garáží asi pěti domů. Ve dvou případech zasahovali také přímo v Rokycanech a v Litohlavech," uvedl mluvčí krajských hasičů František Vaško.

V částech kraje Vysočina přestaly fungovat sítě operátorů mobilních telefonů a také signál rozhlasových vysílačů. Podle informací šéfa krizového štábu a starosty Pelhřimova Leopolda Bambuly hasiči nikoho nemuseli evakuovat a nikdo nebyl ohrožen na životě.

Malé řeky hrozí

Na menších tocích se hladina může zvednout na první i druhý povodňový stupeň, dodal večer hydrometeorologický ústav.

"Dnes a v noci na úterý očekáváme déšť i trvalejšího charakteru, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku přeháňky a bouřky, ojediněle i s přívalovými srážkami," uvedli meteorologové ve varování, které platí od pondělního poledne do úterý.

Trvalejší srážky meteorologové očekávají v kraji Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Středočeském.

Varování před přívalovými dešti se týká kraje Jihočeského, Vysočina, Pardubického, Královéhradeckého, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám