Hlavní obsah

Bohatí "bezostyšně sají peníze" z našich kapes, znělo pražským Výstavištěm

Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

KSČM uspořádala tradičně hlavní oslavu Svátku práce na pražském Výstavišti. Komunisté podpořili protivládní protesty a nabídli k podpisu petici za zavedení progresivního zdanění. Moderování akce se zhostila šéfka pražské KSČM a poslankyně Marta Semelová.

Komunisté oslavovali na pražském Výstavišti Svátek práceVideo: Novinky

 
Článek

Hlavní pódium komunisté ozdobili státní vlajkou a rudým praporem. Semelová ale zvolila šaty v petrolejové modré. Jako každý rok lemují Křižíkovu fontánu, kde se komunisté sešli, stánky levicových organizací. Ke koupi je i literatura komunistického zaměření nebo třeba trička zaměřená proti ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Semelová ve svém projevu podpořila protivládní protesty a generální stávku. Později vyzývala účastníky komunistického mítinku k podpisu petice za zvýšení daní pro bohaté. Zároveň apelovala, aby byl organizátorům vrácen jeden z petičních archů, který zmizel.

Odmítněme dnešní morální bahno pravicové korupce.
Stanislav Grospič

Hlavní slovo ovšem měl u Křižíkovy fontány místopředseda KSČM Stanislav Grospič. "Odmítněme dnešní morální bahno pravicové korupce," prohlásil. Grospič vyzval k zastavení reforem, odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb. Podpořil také vyšší zdanění bohatých, kteří prý "bezostyšně sají peníze" z kapes obyčejných lidí.

Překvapením komunistické akce se stala účast šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové. Promluvila na pódiu, kdy ocenila Grospičům projev. Myšlenky, které v něm zazněly, označila za precizní. Oslavu Svátku práce v režii KSČM označila za "krásnou". Na mítink se dostavili i zástupci ambasád Venezuely, Kuby a KLDR.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Stovky příznivců KSČM přišly na pražské Výstaviště, aby tam spolu se svojí stranou oslavily dnešní Svátek práce.

Nebylo by to správný komunistický 1. máj, kdyby nedorazil antikomunista Jan Šinágl. Dostavil se i letos.

O přestávkách mezi projevy jim vyhrává řízná dechovka. Ve 14:00 komunisty u Křižíkovy fontány vystřídají sociální demokraté.

Sociální demokraté začali ve Vyškově

Už dopoledne se však šéfové ČSSD ukázali ve Vyškově. Předseda strany Bohuslav Sobotka na tamním náměstí prohlásil, že jeho partaj využije každou příležitost, jak vyvolat předčasné volby do Sněmovny. Vláda prý přežila poslední krizi proti vůli většiny občanů. Z podzimních krajských a senátních voleb chce ČSSD udělat referendum o budoucnosti vlády.

"Když ODS skončí v krajských volbách pod deseti procenty, případně se v některých krajích vůbec nedostane do zastupitelstva, její členové sami přijdou do Prahy za panem Nečasem a řeknou mu, aby odešel," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Po Novém roce by tak mohly být nové volby, uvedl Sobotka. Vystoupení předáků ČSSD sledovalo ve Vyškově na náměstí několik stovek lidí.

Na Střeleckém ostrově se sešli anarchisté

Asi stovka anarchistů se sešla na pražském Střeleckém ostrově. Na místě, kde se v roce 1890 konaly první oslavy Svátku práce v českých zemích, si nejprve připomínali zrod svátku a poté vyrazili na pochod k náměstí Republiky. Na ostrov přišla i šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Anarchisté ji vypískali.

Anarchisté se ze Střeleckého ostrova vydali v doprovodu policistů na pochod kolem Národního divadla, po Smetanově nábřeží a přes Staroměstské náměstí a Celetnou až na náměstí Republiky. Cestou pokřikovali hesla jako "Špína, hnus, kapitalismus" a zastavili se u sídla magistrátu, kde křičeli "Vraťte, co jste nakradli". Na náměstí republiky od 13:00 pořádají protivládní demonstraci nazvanou Miřme na správné cíle!

Reklama

Výběr článků

Načítám