Hlavní obsah

Bobošíková: Železný lže, zvažuji žalobu

– PRAHA
Právo, Novinky, mib, jp

Spor mezi europoslanci Janou Bobošíkovou a Vladimírem Železným graduje. Železný svou bývalou podřízenou z TV Nova nedávno nařkl ze zrady za to, že odmítla hnutí Nezávislých podporovat v nadcházejících krajských a senátních volbách. Bobošíková tvrdí, že Železný lže. Chce omluvu, jinak podá na Železného žalobu, řekla v pondělí novinářům.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Bobošíkové vadí údajné nepravdy o její práci a rodině, které Železný nedávno vyjádřil v médiích. [celá zpráva] Kromě zrady napadl Železný Bobošíkovou i za to, že si za svého asistenta vybrala svého manžela.

"Žádám vás, abyste svá tvrzení do týdne buď doložil nezvratnými fakty, nebo uznal svůj omyl a veřejně se za svá nepravdivá tvrzení omluvil. V opačném případě budu nucena bránit se občanskoprávní žalobou," přečetla na tiskové konferenci Bobošíková z dopisu adresovaného Železnému.

Bobošíková v pondělí také Železného obvinila, že jako základní prostředek politické práce používá lež. Hájila se, že hnutí Nezávislých nezradila, ale je mu naopak nápomocna.

Železný: nestojí to za reakci

"Nebudu na výroky Jany Bobošíkové nijak reagovat. Žádný dopis s žádostí o omluvu jsem od ní nedoslal a i kdyby, nebudu na něj odpovídat. Ať si paní Bobošíková dělá co chce. Dostala za úkol zlikvidovat volební kampaň hnutí Nezávislí a když plnění úkolu nějak skomírá, tak to chce rozdmýchat jinak. My, tím míním hnutí Nezávislí, máme jiné starosti. Připravujeme se na volby," řekl Právu v pondělí Železný.

Na dotaz, zda hodlá reagovat i na sobotní a pondělní tvrzení Blesku, že mají magnetofonovou nahrávku, kde je údajně zachyceno, jak Železný říká, že chce, aby se jeho manželka Konstancie stala do deseti let ministryní školství, připustil, že to "mohlo být řečeno s nadsázkou, jako humor." "Tam jsme se u toho všichni smáli," řekl Železný.

"Jsem zvědavý, jak se bude europarlamentu líbit, že paní Bobošíková používá pro své tvrzení neautorizovaný záznam nahrávky," dodal Železný.

Bobošík má třetinu prostředků na asistenty

Europoslankyně na tiskové konferenci pokračovala ve své obhajobě svého manžela Pavla Bobošíka na místě jejího asistenta. Na dotaz Novinek sdělila i výši platu svého manžela: "Firmě svého manžela, kterou si najímám, dávám třetinu částky, kterou mám k dispozici."

Europoslanec může mezi své asistenty rozdělit měsíčně až 13 tisíc eur (asi 400 tisíc korun). Bobošík tak přes svou firmu inkasuje asi 130 tisíc korun měsíčně.

Bobošíková s Železným uspěli v červnových eurovolbách na kandidátce hnutí Nezávislých. Železný jako jednička, Bobošíková byla hned na druhém místě. Nakonec se ale ukázalo, že voliči upřednostňovali Bobošíkovou, dostala daleko více preferenčních hlasů než Železný.

Reklama

Související témata:

Související články

Železný chce v EP dva mandáty

Zisk dvou mandátů v červnových volbách do Evropského parlamentu (EP) by pro politické hnutí Nezávislí znamenal zdařilý výsledek. Na úterní tiskové konferenci...

Výběr článků

Načítám