Hlavní obsah

Bobošíková vysává pražskou ODS

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební blok Hlavu vzhůru!, který vede Jana Bobošíková a minulý týden jej podpořil i prezident Václav Klaus, se stal útočištěm nejen pro bývalé poslance ODS Michala Doktora a Tomáše Úlehlu, ale i pro mnoho komunálních politiků z ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební blok Jany Bobošíkové "Hlavu vzhůru" přišel ve čtvrtek 19. září 2013 podpořit také exprezident Václav Klaus.

Článek

V Praze kandiduje jako jednička starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, na třetím místě starosta Prahy 4 Pavel Caldr a hned za ním zastupitelka Prahy 13 Gabriela Kloudová, která bývala blízkou spolupracovnicí expremiéra Mirka Topolánka. Pětkou je zakladatel „Pravé frakce ODS“ Jiří Janeček.

Hnutí Jany Bobošíkové není však jediným subjektem, který pražskou ODS momentálně „tuneluje“. Například pražští lidovci zaznamenali zájem několika bývalých členů ODS. „Dostali jsme několik přihlášek od lidí, kteří odešli z ODS,“ řekl Právu šéf pražské KDU-ČSL Jan Wolf.

Do dnešního stavu se ODS dostala zejména vinou pošlapávání pravidel vnitrostranické demokracie
Gabriela Kloudová, zastupitelka Prahy 13

Za úbytkem členské základny není jen znechucení, ale i zrušení některých oblastních sdružení.

„Pokles členské základny je, protože byly zrušeny dvě oblasti, Praha 4 a Praha 12, a zavedlo se pravidlo, že noví členové musí mít v dané oblasti trvalé bydliště. Tam je úbytek řádově čtyři stovky členů. Rozhodně to nejsou odchody, ty jsou možná v jednotkách, či desítkách osob,“ řekl Právu místopředseda pražské ODS Marek Benda.

Odpadlíci jako důvod odchodu většinou uvádějí, že ODS přestala hájit pravicovou politiku, a upozorňují na údajné nedemokratické praktiky uvnitř strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gabriela Kloudová na archivním snímku s Mirkem Topolánkem a Pavlem Blažkem

Kloudová, která z ODS odešla už před dvěma týdny, včera zveřejnila na svém Facebooku obsáhlé prohlášení, ve kterém viní ODS z toho, že se stala „direktivně řízenou stranou“.

Podle ní tento směr započal s předsedováním Petra Nečase, kterého z čela ODS v červnu sesadil skandál jeho dnešní manželky Jany Nagyové.

„Jsem přesvědčena, že do dnešního stavu se ODS dostala zejména vinou pošlapávání pravidel vnitrostranické demokracie, vinou rezignace na vlastní program a dlouhodobě zastávané hodnoty, vinou ignorování slibů voličům a legitimních zájmů kmenových voličských skupin. Tři roky jsem se pokoušela spolu s ostatními stejně smýšlejícími proti těmto fatálním selháním politiky ODS bojovat,“ píše Kloudová.

Za hlavní viníky označuje kromě Nečase také předsedu pražské ODS Bohuslava Svobodu a volební lídryni Miroslavu Němcovou.

„Odešly jen hlasovací mašiny“

„Tento smutný vývoj korunuje skandální podezření, že pražský magistrát v čele s Bohuslavem Svobodou nechal za veřejné peníze nelegálně sledovat nepohodlné členy ODS. Velice podobný skandál přitom vedl k pádu Nečasovy vlády,“ rozvíjí Kloudová spekulace.

Podle nich si pražský magistrát najal detektivní agenturu Pinkerton, aby sledovala některé politiky ODS. Bohuslav Svoboda už dříve tyto spekulace popřel.

Exposlankyni a starostku Prahy 2 Janu Černochovou útěky z pražské ODS neznepokojují.

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

„U nás na Praze 2 neodešel nikdo, naopak se nám lidé hlásí. Jestli ty stovky odcházejících členů jsou ty autobusy z Prahy 10, lidé ze stavebních firem, boxerských klubů a další hlasovací mašiny, tak mě to nemrzí. Stejně tak odchod slečny Kloudové, která ve chvíli, kdy jsme si mysleli, že máme stojedničku, seděla s kolegy Úlehlou a Floriánem a vydávali společné prohlášení,“ řekla Právu Černochová.

Gabriela Kloudová se podle kuloárních informací sešla v Poslanecké sněmovně v restauraci s bývalými členy ODS Tomášem Úlehlou a Janem Floriánem předtím, než oznámili, že nebudou aktivně hlasovat pro nedůvěru vládě Jiřího Rusnoka. Oba byli posléze vyloučeni z poslaneckého klubu ODS a Úlehla i ze strany. Florián z ODS odešel sám.

Šťastný je skeptický

Exposlanec Boris Šťastný, který z ODS také před časem vystoupil a byl na ustavující schůzi Hlavu vzhůru! v Institutu Václava Klause, se do politiky zatím vracet nehodlá a za Bobošíkové blok nekandiduje. „Hned po výstupu z ODS jsem jasně řekl, že se aktivně zapojím jen za předpokladu, že by v čele stál Václav Klaus,“ řekl včera Právu Šťastný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný, v pondělí nejen jménem, obhájil svou pozici v čele pražské ODS.

Klaus nejprve dal najevo, že by v předčasných volbách mohl sám kandidovat, posléze tu myšlenku stáhl.

Stav v pražské ODS, odkud po stovkách utíkají lidé, Šťastný označil za katastrofu. „Trend v Praze je dán totalitní vnitrostranickou politikou soudruha Svobody. To, že ODS opouštějí viditelní hráči, je jedna věc, bohužel ale odcházejí stovky řadových členů ODS, mnohdy zakládajících,“ řekl Šťastný.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jana Bobošíková

Reklama

Související články

Volby by vyhrála ČSSD, ANO by přeskočilo ODS

Vítězem sněmovních voleb by se podle průzkumu ppm factum stali sociální demokraté následovaní komunisty a TOP 09. Dalšími stranami ve Sněmovně by měly být...

Výběr článků

Načítám