Hlavní obsah

Volby by vyhrála ČSSD, ANO by přeskočilo ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem sněmovních voleb by se podle průzkumu ppm factum stali sociální demokraté následovaní komunisty a TOP 09. Dalšími stranami ve Sněmovně by měly být hnutí ANO a ODS. Pětiprocentní hranici by překročili rovněž lidovci a zemanovci.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v září 2013

Článek

To, že by ve Sněmovně mohli usednout zástupci celkem sedmi stran, ukázal i nedávný průzkum agentury STEM. [celá zpráva]

ČSSD by podle modelu ppm factum nyní získala ve volbách 26,2 procenta hlasů, a zřejmě tak měla k dispozici 68 poslaneckých mandátů. Komunisté by dostali 16,7 procenta hlasů a 39 poslaneckých křesel. TOP 09 by z voleb odešla se ziskem 13,8 procenta hlasů a 32 mandáty.

Za ní by skončilo ANO, které by podpořilo 10,9 procenta lidí. Hnutí by tak ve Sněmovně zastupovalo 24 poslanců. Podle autorů průzkumu je vysoká podpora nově vzniklého hnutí ANO pravděpodobně dána výraznou mediální kampaní a přelivem pravicových voličů od bývalých vládních stran.

Osm procent pro ODS

Občanští demokraté by v současné době zřejmě obsadili 17 křesel za osm procent voličských hlasů. Lidovci by do Sněmovny postoupili se ziskem 6,7 procenta hlasů, za které by měli 13 mandátů. Přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by se zřejmě dostali i zemanovci, které by podle ppm factum volilo 5,1 procenta lidí. Tyto hlasy by jim zajistily sedm poslaneckých mandátů.

Úsvit Tomia Okamury zatím nemá šanci se do Sněmovny dostat, obdržel by 2,5 procenta hlasů, Strana zelených by získala ještě o dvě desetiny procentního bodu méně. Suverenita Jany Bobošíkové by měla 1,7 procenta. Její nové uskupení Hlavu vzhůru! průzkum nezmiňuje.

Podpora zemanovců je na hranici vstupu do Sněmovny, ač strana nastoupila s kampaní, v níž se opírá o prezidenta. Stranou v posledních týdnech zmítají spory o to, kdo bude na kandidátkách.

Němcová: Neděláme si s tím hlavu

ODS si s výsledkem průzkumu nedělá starosti. Tvrdí to alespoň její místopředsedkyně a celostátní volební lídryně Miroslava Němcová. „Tento průzkum probíhal ještě před zahájením kampaně. Neděláme si z něj hlavu," řekla Právu.

Výsledky stran podle průzkumu
stranapreference (v %)počet křesel (model)
ČSSD26,268
KSČM16,739
TOP 0913,832
ANO10,924
ODS817
KDU-ČSL6,713
SPOZ5,17
Úsvit2,5-
Strana zelených2,3-
Suverenita1,7-
zdroj: ppm factum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám