Hlavní obsah

Blatný oznámil milion vyočkovaných dávek vakcín

Česko podalo k pátku více než milion dávek vakcín proti onemocnění covid-19. Alespoň jednu dávku dostalo přes 700 tisíc lidí. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Přes milion dávek očkování proti koronaviru už bylo v ČR aplikovánoVideo: ČTK

 
Článek

„Česko vyočkovalo podle údaje starého pár minut zpět  již více než milion dávek vakcín proti koronaviru, konkrétně je to 1 012 784 dávek,” oznámil v pátek několik minut po 13. hodině šéf resortu zdravotnictví Blatný.

Blatný: Mladších pacientů s těžkým průběhem je nyní více

Domácí

Podle něj alespoň jednu dávku vakcíny dostalo přes 700 tisíc lidí. Kompletní očkování proti onemocnění covid-19 má již podle dat platných ke čtvrtečnímu večeru necelý 290 tisíc lidí. S ohledem na priority strategie jde primárně o zdravotníky, seniory starší 70 let a školské pracovníky.

Podle Blatného je do očkování zapojeno 63 procent ordinací praktických lékařů, kteří doposud podali lidem téměř 57 tisíc dávek. Zároveň je podle Blatného u lékařů vysoká proočkovanost, což snižuje počty nakažených zdravotníků, kteří se tedy mohou starat o pacienty.

Nebýt naočkovaných zdravotníků, systém by zkolaboval

Podle ministra je naočkováno 60 procent lékařů, na lůžkových odděleních je jich pak naočkováno 72 procent.

„Je to mimo jiné jakési potvrzení, že je potřeba od začátku očkovat právě zdravotníky, protože díky tomu máme personál, který se může starat v této složité situaci o pacienty. Kdyby se tak nestalo, tak by systém při podobných číslech nákaz zdravotníků z minulosti již dávno nefungoval,” upřesnil Blatný.

Česko AstraZeneku nezastaví, používá jinou šarži

Koronavirus

Nejčastěji lidé dostávají vakcínu od společností Pfizer/BioNTech (821 573), následuje vakcína od AstraZeneky (109 695) a nejméně se vyočkovalo podle dat zveřejněných ministerstvem zdravotnictví ke čtvrtečnímu večeru vakcíny od americké společnosti Moderna (68 127).

Během března by mělo podle Blatného do Česku přijít 1 133 694 dávek Pfizeru, v dubnu pak dalších 2 120 797. Příští měsíc by měla dorazit i dodávka nově schválené vakcíny od společnosti Johnson and Johnson.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám