Hlavní obsah

Blatný nevyloučil uzavření dalších regionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že by se mohly zavřít i další okresy. Během dvou nebo tří týdnů může být podle něj situace v celé zemi stejně vážná jako v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Ty jsou nyní zavřené. Sdělil to ve středu na tiskové konferenci.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 17.2.2021Video: ČTK

 
Článek

„Během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v uzavřených okresech. Nelze proto vyloučit, že bychom takto pokračovali i v dalších lokalitách,“ uvedl Blatný.

V Česku se nyní nesmí vycestovat z okresů Cheb, Trutnov a Sokolov. Ostatní občané ČR naopak nesmějí do těchto okresů přicestovat.

Blatný: Je jen otázkou času, kdy se k nouzovému stavu vrátíme

Domácí

Případné rozvolnění v oblasti maloobchodu či školství, o kterém se nyní vedou debaty, by se těchto okresů netýkalo. Školy i prodejny by zůstaly zavřené, a to až do té doby, než by se okresy opět otevřely.

Horší je situace v Čechách 

Aktuálně je pak podle něj horší situace v Čechách než na Moravě. „Západní část republiky je na tom nejhůře, jejich nemocnice jsou nejvíce zatížené. V těchto krajích je také pravděpodobnější britská mutace,” dodal ministr.

Mutace ale podle něj postupně převládá na celém území. Podle odborníků se pak šíří rychleji, horší průběh nemoci by ale nakažení mít neměli.

Chceme chytrá pravidla, prohlásil Fiala před schůzkou s Babišem

Domácí

Blatný také připomněl, že se nemocnice v ČR stále potýkají s nedostatkem personálu a vysokou zátěží. „Nemůžeme poskytovat péči všem, kteří by ji potřebovali, v některých krajích je vyčerpaná kapacita téměř všech nemocnic. Systém se blíží k limitu,” vysvětlil ministr.

Aktuální opatření pak podle něj nemohou dostatečně fungovat, pokud je lidé nedodržují. „Řešením je uvědomělý přístup každého z nás místo dalších restrikcí," řekl Blatný.

Vedou se tak aktuálně debaty mezi experty i politickými představiteli, jak opatření zefektivnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám