Hlavní obsah

Blatný: Máme plán na léčbu dvou tisíc pacientů ivermektinem

Právo, Oldřich Danda
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví připravilo pro lékaře návod, jak by měli používat pro experimentální léčbu covidových pacientů lék ivermektin. Lékaři by podle ministra Jana Blatného měli o použití ivermektinu sbírat data, a na jejich základě by se mělo jasněji zjistit, zda lék pomáhá nebo škodí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

„Ministerstvo má připravený jasný protokol, který vznikl ve spolupráci s pneumologickou společností a se společností praktických lékařů a který je navržen pro zhruba dva tisíce pacientů a na jehož základě bude lék postupně uvolňován,“ řekl v neděli ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Otázkách Václava Moravce České televize.

Do té doby, než vznikne více klinických studií, není podle ministra možné, aby lék mohli používat sami pacienti bez dohledu lékařů, protože ivermektin může mít vedlejší účinky.

„Já bych si ivermektin nevzal, pokud ano, budu ho používat podle protokolu jako lék, který je ,off label‘. Může být spojen s poškozením jater, ledvin, je třeba ho jako jiné experimentální léky používat opatrně, není možné ho podávat všem,“ poznamenal ministr. Jeho výroky o údajném poškození jater nebo ledvin jsou v přímém rozporu se čtvrtečním stanoviskem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), které říká, že ivermektin má „relativně dobrý bezpečnostní profil“.

Blatný varoval také předtím, aby si lidé pořizovali ivermektin pro zvířata, který může být pro člověka škodlivý, pokud ho nasadí v příliš velkých dávkách. Není známo, že by k něčemu takovému u nás došlo.

Šéfredaktor Práva k ivermektinu: Když všichni mlčí, někdo křičet musí

Komentáře

Se souhlasem pacienta a pod kontrolou lékaře

Podle Blatného může být ivermektin pro léčbu covidu nadějný, ale je namístě i opatrnost. „Je to lék, který může mít potenciální dobrý dopad. V žádném případě to ale není všelék. Když se bude podávat, tak pouze se souhlasem pacienta, který musí být informován o všech pozitivních a negativních účincích, a musí být používán za kontroly lékaře,“ řekl ministr.

O použití ivermektinu se lékaři přou po celém světě. Část je proti, protože jim chybí jednoznačný výsledek velké a kvalitně provedené studie, část poukazuje na to, že se za třicet let užívání 3,7 miliardy dávek ukázal jako bezpečný a pacientům s covidem v nemocnicích pomáhá. Dosvědčují to zkušenosti na Slovensku či v Brně ve FN u svaté Anny.

Vyzkoušení ivermektinu podporuje premiér Andrej Babiš (ANO), který prosadil, aby se do Brna dovezlo 10 tisíc balení a ty se začaly distribuovat do dalších nemocnic po republice. Zájem projevilo už přes 20 nemocnic.

Vedlejší účinky s. záchrana života

O využití ivermektinu podrobně už několik týdnů informuje deník Právo, ale je za to na sociálních sítích a v neděli i v ČT terčem kritiky. „Středeční Právo vypadá, jako kdyby majitelům Práva patřila výrobna ivermektinu,“ pustil se do Práva moderátor ČT Václav Moravec.

SÚKL: Ivermektin je bezpečný

Koronavirus

Podle něj není správné, když ministerstvo zdravotnictví nakoupilo za 15 milionů ivermektin, když neexistují klinické studie, které by účinnost léku potvrzovaly.

S tím ale nesouhlasil Blatný. „Není to tak, že nejsou žádné klinické studie. Jsou předběžná klinická data, která říkají, že u určitých případů může tento lék pomoci. To je dobrá známka,“ řekl Blatný. Dodal, že ale není dostatek informací pro to, aby se mohlo ivermektinem standardně léčit.

Moravec argumentoval také tím, že ivermektin může být pacientům nebezpečný, a poukazoval na článek amerického lékového úřadu FDA, který varuje před tím, aby lidé používali vysoké dávky veterinárního ivermektinu, a také upozorňuje na vedlejší účinky.

„Při předávkování může způsobit nevolnost, zvracení, průjem, nízký krevní tlak, alergické reakce (svědění a kopřivku), závratě, problémy s rovnováhou, záchvaty, kóma, nebo dokonce smrt,“ citoval Moravec ze stanoviska FDA.

Ve skutečnosti se takové dramatické vedlejší účinky dosud v lékařské praxi neprokázaly, hlavně proto, že k nim může teoreticky docházet až při stonásobném předávkování. Není záznam, že by někdo někdy na světě tak velké předávkování zkusil. Odpovídá to snědení asi dvaceti tub pasty s ivermektinem pro koně naráz.

Ani čeští a slovenští lékaři při léčbě podle doporučených protokolů žádné nežádoucí vedlejší účinky nehlásí. Slovenská lékařka Etela Janeková Právu řekla, že i při desetinásobném překročení doporučené dávky hrozí pacientovi nejvýš přechodný průjem a teplota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám