Hlavní obsah

Blatný k aktuální situaci ohledně šíření epidemie. Klesne Česko do stupně tři?

Novinky, Jan Menšík

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tradiční páteční tiskové konferenci představuje aktuální situaci ohledně šíření epidemie onemocnění covid-19. Jasněji by mělo být i v tom, zda navrhne vládě od pondělí přesun Česka do stupně tři protiepidemického systému PES. Novinky nabízejí tiskovou konferenci živě.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 27.11.2020Video: ČTK

 
Článek

Česká republika se v současnosti nachází ve čtvrtém, tedy druhém nejhorším stupni systému PES. Již od začátku týdne se však spekuluje o tom, že bychom se od následujícího pondělí mohli přesunout už do třetího. V něm by se již mohly otevřít obchody a služby.

Otevřou se jen některé kraje? V neděli může být zase všechno jinak

Domácí

Blatný ve čtvrtek uvedl, že pravděpodobnost zmírnění opatření je padesát na padesát. Celorepublikový index rizika se drží od začátku týdne na hodnotě 57, což odpovídá třetímu stupni. Celostátní statistiku vylepšuje Praha. Řada krajů má však index výrazně vyšší a v některých parametrech, jako je například hodnota reprodukčního čísla, se některé kraje dokonce i zhoršují.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že pokud se čísla nezlepší, rozvolňování Blatnému nedoporučí, protože některé kraje svými hodnotami spadají do stupně pět.

Přestože i nadále epidemie brzdí, neděje se tomu tak rychle, jak by si vláda představovala. Ve čtvrtek přibylo 4048 nově nakažených, což oproti předchozím dnům představuje další pokles. Klesají i statistiky hospitalizovaných.

Vláda se kvůli aktuální epidemiologické situaci sejde netradičně v neděli. Pokud bude panovat shoda na přechodu do nižšího stupně PES, mohl by začít platit hned další den.

Na co nejbližší otevření obchodů tlačí vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), podle něhož prodejci hrají o čas a brzké otevření obchodů je před Vánocemi může zachránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám