Hlavní obsah

Blatný: Ještě čtrnáct dní lockdownu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) veřejnost ještě čtrnáct dní vydrží a bude dodržovat stávající opatření, první rozvolnění by mohlo přijít po 12. dubnu. Blatný to prohlásil na páteční tiskové konferenci k vývoji epidemie.

Blatný: Pokud se budou dodržovat dalších 14 dní opatření, rozvolnění může přijít 12. dubnaVideo: ČTK

 
Článek

„Čísla se zlepšují, nicméně pořád jsou to čísla nesmírně vysoká. Je to velmi dobrá zpráva, která zůstane dobrá, když vydržíme v tom, abychom nadále podnikali minimálně další dva týdny vše pro to, aby se čísla radikálně snížila. Potom bude termín 12. dubna reálný,” uvedl ministr.

Mezi prvními opatřeními, která se mají uvolnit, je podle Blatného omezení pohybu mezi okresy. Prioritou je pak také návrat dětí do škol. O něm by vláda měla rozhodnout v následujícím týdnu, doplnila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Děti do škol nejdříve od poloviny dubna

Nejmladší děti by se podle ní mohly začít vracet do lavic od druhé poloviny dubna. Počítá se s také s tím, že se budou dvakrát týdně testovat pomocí antigenních testů. „Jde nám o to, aby nedocházelo k šíření nákazy ve školách,” uvedla Svrčinová.

Antigenní testy bude školám hradit stát. Instituce, které mají zájem testovat své žáky a zaměstnance pomocí PCR testů, tak mohou učinit, stát na ně ovšem nepřispěje ani korunu. „Do škol půjdou antigenní testy, nicméně nebráníme tom, aby některé školy mohly používat PCR testy. Nedostanou je ale od státu zdarma. Některé školy mají zájem a jsou ochotny si to pořídit samy,” osvětlil Blatný.

Nový PES a výjimky pro očkované

Hlavní hygienička taktéž hodlá představit ještě před Velikonocemi novou podobu protiepidemického systému PES, se kterým Blatný přišel při svém nástupu do funkce loni v listopadu a podle něhož se mělo rozvolňování a zpřísňování řídit. V současné době je PES kvůli novým a nakažlivějším mutacím koronaviru nepoužitelný a kabinet se jím už dlouhé týdny vůbec neřídí.

„Ve své podstatě to bude stejná forma tabulky, ale musíme do toho nově zavést to, že dalším kritériem bude incidence na 100 tisíc obyvatel a další,” přiblížila Svrčinová.

Doplnila taktéž, že jednala už také se zástupci různých oblastí, jako je kultura, sport a další, o tom, jaká pravidla nastavit, aby byl možný návrat k těmto aktivitám.

Velkou úlohu budou v příštích měsících hrát očkování a testování. „Počítáme s tím, že se například zavede testování při vstupu na některé akce, kdy přijede laboratoř před vstup a otestuje návštěvníky. Mohli by pak dostat třeba nesnímatelný pas, který by měl platnost například dva dny,” přiblížila.

Více než 60 procent seniorů nad 80 let dostalo vakcínu. Další zřejmě nemají zájem

Domácí

Ti, co budou naočkovaní, by pak mohli mít určité výjimky. „Uvažujeme i o výjimkách pro očkované lidi, ale až v období, kdy látek bude dostatek a každý se bude moci nechat očkovat. Počítáme s tím tedy v tom nejrozvolněnějším stupni,” uvedla Svrčinová.

Doposud se vyočkovalo zhruba 1,5 milionu dávek vakcín proti koronaviru. Kompletně ukončené očkování má přes 418 tisíc lidí. Blatný očekává, že na konci dubna budou mít alespoň jednu dávku dva miliony lidí, v červnu to pak má být 60 až 70 procent populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám