Hlavní obsah

Kabátek rezignovat nehodlá, bylo by to podle něj nezodpovědné

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) očekával, že šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek vyvodí odpovědnost za své přednostní očkování proti covidu-19. Kabátek následně vydal prohlášení v němž odmítl, že by rezignoval, neboť by to podle něj byl nezodpovědný krok. Rozhodnutí nechá na správní radě pojišťovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Článek

„Každý slušný člověk na to musí reakci přinést a já ji od něj očekávám během dneška,” řekl ve čtvrtek ráno ministr.

Reakce skutečně přišla a Kabátek oznámil, že o rezignaci neuvažuje a pokusil se zdůvodnit, proč považuje své přednostní očkování za správný krok.

„Považuji toto očkování za důležitý způsob ochrany kolegů a zdravotníků s nimiž se denně setkávám. To byly důvody, proč jsem využil možnosti a nechal se očkovat. Tím hlavním důvodem byla tedy odpovědnost, kterou právě v této době jako ředitel klíčové zdravotní pojišťovny v České republice mám,” uvedl s tím, že rezignace by byla nezodpovědným krokem s možným dopadem na fungování pojišťovny.

„Jsem však připraven své motivy předložit Správní radě a budu plně respektovat její rozhodnutí,“ uvedl Kabátek.

Šéf VZP Kabátek se nechal přednostně očkovat

Domácí

Na rozhodující roli správní rady upozornil i ministr Blatný, když připomněl, že VZP není organizací řízenou ministerstvem a o řediteli největší zdravotní pojišťovny rozhoduje právě rada.

Jeden z jejích členů, Milan Brázdil (ANO) nechtěl situaci komentovat. „Předpokládám, že v pondělí se tím správní rada bude zabývat. Nejdříve chci vyslechnout pana ředitele, abych věděl, co je pravda a co se stalo. Můj osobní názor je, že předbíhat se nemá, když jsou stanoveny podmínky, kdo se má přednostně očkovat,“ řekl Právu.

Kabátek se nechal očkovat přednostně v pražské vinohradské nemocnici počátkem ledna. Zdůvodnil to skutečností, že je v kontaktu s řediteli nemocnic a lékaři.

Blatný odvolal náměstkyni kvůli očkování v SZÚ

Domácí

Kvůli přednostnímu očkování pracovníků Státního zdravotního ústavu (SZÚ) rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský. V souvislosti s tím pak ministr odvolal i svoji náměstkyni Alenu Šteflovou, která se i s manželem nechala rovněž přednostně naočkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám