Hlavní obsah

BIS ví o soukromých majitelích odposlechů

Novinky, Pavel Blažek, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozdíl od policie, která údajně nemá žádné poznatky o soukromých firmách či osobách, které by vlastnily zařízení pro odposlouchávání mobilních telefonů, Bezpečnostní informační služba (BIS) takovými informacemi disponuje. Potvrdil to pracovník BIS Jan Šubert.

Foto: Jakub Trpák

Lošamák z ropy a medvěd.

Článek

"Informace o nich máme, ale nemůžeme je zveřejnit," řekl Šubert s tím, že nemůže ani sdělit, je-li BIS technicky vybavena k odposlechu a lokalizaci mobilů.

Podle bezpečnostních expertů může odposlouchávání mobilních telefonů provádět neomezený počet osob či firem, které si obstarají potřebné technické vybavení. Přestože jeho cena se podle mluvčího Českého Mobilu Igora Přerovského pohybuje ve stotisících dolarech, ani to nemusí být na překážku.

Stačí dovézt komponenty

"Technickým vybavením na odposlechy mobilních telefonů může disponovat nezjistitelné množství lidí, kteří nemuseli zařízení dovážet a proclít. Stačilo, když si dovezli komponenty a pak z nich doma zařízení postavili. Nemusí procházet celní evidencí," řekl mluvčí generálního ředitelství cel Jiří Barták.¨

Kvalitu těchto zařízení potvrdil vojenský zpravodajský důstojník. "Jednoho z čečenských vůdců Šamila Basajeva ruští operátoři zaměřili při telefonování mobilem. Pak už stačilo vystřelit na něj z raketometu na nákladním autě dvě zcela obyčejné rakety a bylo po něm," řekl zpravodajec.

Lokalizace s přesností 10 metrů

"Dokážeme lokalizovat mobil do deseti metrů. Jsou-li v tomto okruhu další sledované mobily, pak je jasné, že zde došlo ke schůzce. Je to i signál k odposlechu. A je to technicky snazší než laserový odposlech," řekl zpravodajec, podle kterého jedinou ochranou před nelegálními odposlechy mohou být tvrdé sankce. "Soud může uložit soukromníkům půlroční trest za nelegální odposlechy. To je sranda pro každého, kdo na zařízení může vynaložit milióny korun," poznamenal.

"Bude třeba se nyní zaměřit proti nelegálním odposlechům jako formě podnikání," dodal předseda sněmovní komise pro BIS Jan Klas (ODS).

Operátoři musejí spolupracovat

Mobilní operátoři nemohou odmítnout policii či tajným službám informace o svých zákaznících. Ukládá jim to zákon. Podmínkou ovšem je písemný soudní příkaz nebo souhlas klienta. "Ať už jde o odposlech, výpis volání či sledování nějaké osoby prostřednictvím mobilního telefonu, nesmí být soudní příkaz starší než šest měsíců," vysvětlil Přerovský.

Policie odmítá, že by z její strany hrozilo zneužití odpolechů. "Známe legální provozovatele mobilových sítí. S těmi spolupracujeme. Vždy na základě souhlasu soudce. Mohu vyloučit jakékoliv zneužití policisty," řekla mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Pro spolupráci s policií vyčlenil Český Mobil některé své zaměstnance a zřídil pro ně oddělené pracoviště s přísně střeženým přístupem i databázemi. "Pouze tito lidé mají po splnění zákonných podmínek právo údaje o klientovi poskytnout, a to v kteroukoli denní či noční dobu," uvedl Přerovský.

Podobně postupuje RadioMobil. "K detailním informacím o zákaznících a provozu naší sítě T-Mobile má přístup jenom několik jednotlivců, kteří pracují ve zvláštním režimu," ujišťuje jeho mluvčí Jiří Hájek. Naopak Eurotel žádné speciálně vyčleněné pracovníky na spolupráci s policií nemá. V souladu se zákonem jí poskytuje technické informace a každý její vstup do sítě Eurotelu je pak zaznamenán na speciálním zařízení.

"Tímto zcela automatizovaným systémem se snažíme vyloučit případné selhání našich zaměstnanců. Pokud jsou pochybnosti, zda nebyl někdo nelegálně odposloucháván či sledován, umožňuje Eurotel přístup k záznamům kontrolním orgánům Inspekci ministra vnitra nebo parlamentní komisi," řekl mluvčí Eurotelu Jan Kučmáš.

Sněmovna nabídla kontrolu

Sněmovní komise pro kontrolu policejních odposlechů poslancům a senátorům nabídla, aby si nechali zkontrolovat telefony, zda nejsou odposloucháváni. Komise navrhla poslaneckým a senátorským klubům, aby jí dali telefonní čísla jejich členů. Komise ve spolupráci s policejními složkami zajistí jejich prověrku. Oznámil to šéf komise Jiří Bílý (ODS). "Chceme to udělat v co nejkratší době, aby se zamezilo všelijakým spekulacím o odposleších," řekl Bílý.

Reklama

Výběr článků

Načítám