Hlavní obsah

Bezpečnostní výbor vyzval Parkanovou, aby se vzdala všech funkcí

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jim, jov, nig, dan

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost vyzval místopředsedkyni Sněmovny a exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09), aby odstoupila ze všech veřejných funkcí. Učinil tak poté, co si vyslechl bývalého šéfa vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka, který před poslanci hovořil o zakázkách na obraně během jejího působení v čele resortu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý šéf vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík na jednání branného a bezpečnostního výboru s předsedajícím Františkem Bublanem (ČSSD) a za přítomnosti ministra obrany Alexandra Vondry (ODS)

Článek

Novinářům to po uzavřeném jednání sdělil předseda výboru František Bublan (ČSSD). Poslancům se podle něj nelíbily okolnosti, za nichž Parkanová coby ministryně obrany tehdy ještě v barvách KDU-ČSL odvolala Krejčíka z čela vojenského zpravodajství.

Parkanová prý jako ministryně nezvládla v této souvislosti svou funkci. S tím, že byly okolnosti Krejčíkova odchodu nestandardní, souhlasil i nynější ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) .

Parkanová nevyslyší sněmovní výbor a z veřejných funkcí neodstoupí, uvedla ČT. Trvá na tom, že Krejčík zneužíval svou funkci ve vojenském zpravodajství.

Krejčíka ocenit a generála Adama zbavit vlivu

Kromě výzvy k odstoupení Parkanové má Usnesení ještě další dva body, obsahuje také žádost o ocenění generála Krejčíka za jeho službu v čele vojenského zpravodajství a výzvu Vondrovi, aby zajistil, že pro ČR už nebude pracovat brigádní generál Pavel Adam, který byl po Krejčíkovi dočasně jmenován do funkce šéfa rozvědky.

Zdroj rovněž uvedl, že generál Krejčík na uzavřeném jednání prezentoval v souvislosti s kauzami vojenských nákupů velmi závažné skutečnosti.

Koaliční poslanci nepodrželi, chyběli

Usnesení vyzývající Parkanovou k odchodu opozice prosadila 10 hlasy ku devíti hlasům koalice. Místopředseda výboru Jan Vidím (ODS) navrhoval, aby dali možnost se k obviněním vyjádřit i Parkanové, ale byli opozicí přehlasováni, hlavně proto, že chybělo devět koaličních poslanců.

Ze čtyř poslanců VV tam byli tři. Z šesti zástupců TOP 09 tam byli tři a z osmi občanských demokratů také tři. „Nemám to kolegům za zlé, protože bych mohl mít za zlé koaličním partnerům, že tam byli tři z osmi, ale nikdo neočekával od opozice návrh tak silného usnesení a také to, že opozice nebude chtít slyšet na žádost o odročení kvůli tomu, aby měla možnost se vyjádřit i paní Parkanová," řekl Právu místopředseda výboru Zdeněk Bezecný (TOP 09).

Krejčík prý chtěl diskreditovat náměstky

Krejčík odstoupil z funkce na základě údajného spisu, který měl obsahovat materiály na diskreditaci náměstků Parkanové. Mezi nimi byl i pozdější ministr obrany Martin Barták. Získávání údajů prý řídil přímo Krejčík, který to ale popírá a podal kvůli dokumentu trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý šéf vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík

„Pan Krejčík se zapojil do mocenských bojů uvnitř ministerstva a ve prospěch jedné skupiny sháněl kompromitující materiály proti druhé. Takovou činnost jsem považovala za naprosto nepřijatelnou a neslučitelnou s funkcí ředitele demokratické tajné služby," uvedla Parkanová a odkázala přitom na materiály, které sepsali tehdejší Krejčíkovi přímí podřízení.

"O zakázkách neřekl nic nového"

Vondra umožnil Krejčíkovi mluvit i před protikorupční policií v kauze údajné korupce při nákupu nákladních vozidel Tatra.

Podezřelých je několik lidí, do případu je zapleten i zmiňovaný Barták, jenž je nyní náměstkem ministra financí. Kvůli vyšetřování zmíněné zakázky má nyní neplacené volno.

Na výboru měl Krejčík mluvit rovněž o akvizicích na vojenských ubytovacích a stavebních správách, o likvidaci nepotřebné munice a o deblokaci ruského dluhu.

„K armádním zakázkám pan Krejčík podle mých informací nesdělil žádný nový poznatek. V této souvislosti nerozumím tomu, proč mě výbor hlasy opozičních poslanců vyzval k odstoupení, a ani o této možnosti vůbec neuvažuji," uzavřela Parkanová.

U Krejčíkova slyšení před poslanci chtěli být i detektivové a státní zástupce, výbor jim to ale neumožnil. Podle Bublana by mohla jejich přítomnost ovlivnit Krejčíkovu výpověď.

Jednání výboru pro obranu a bezpečnost bylo důkladně utajované. Všichni přítomní poslanci museli odložit své tašky, počítače i mobilní telefony ve vedlejší místnosti. Ani po jednání nikdo z účastníků nechtěl vůbec komentovat, co slyšeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám