Hlavní obsah

Bezpečnostní rámy před katedrálou sv. Víta asi nebudou, míní Mynář

Bezpečnostní rámy u vstupu do katedrály svatého Víta na Pražském hradě patrně nebudou. Uvedl to hradní kancléř Vratislav Mynář. Kontroly u vstupu do areálu Hradu by prý podle hradních odborníků mohly stačit. Další zpřísňování by zřejmě přišlo jen se zhoršením bezpečnostní situace.

Foto: Novinky

Fronty před Pražským hradem kvůli bezpečnostním kontrolám

Článek

O instalaci rámů vedení Hradu uvažovalo z bezpečnostních důvodů. V létě ale byly zavedeny vstupní kontroly do celého hradního areálu a kontrolní místa by měla být postupně vybavena moderní technologií včetně bezpečnostních rámů a kamerového systému. Hrad na to mimo jiné dostal příspěvek od ministerstva obrany 100 miliónů korun.

Mynář již na začátku listopadu řekl, že kontrola „vnějšího perimetru” by mohla být dostatečná.

Tématem se zabývala i schůzka bezpečnostních expertů Hradu, na které byli například zástupci Hradní stráže, vojenské kanceláře nebo útvaru pro ochranu prezidenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

„Většina odborníků se přiklání k tomu, že pokud uděláme bezpečnostní pointy typu rámů a kontrol na bodech širšího perimetru, tak do katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha by ty rámy snad nemusely přijít,” řekl Mynář.

Změnu v záměru podle něj vítá církev, protože rámy by znamenaly „zásah do programu” katedrály. „To znamená, že bychom museli zpoplatnit katedrálu pro všechny návštěvníky a neslo by to s sebou další opatření,” poznamenal kancléř.

Čekání ve frontách

I když definitivní rozhodnutí prý ještě nepadlo, Mynář se „na 90 procent” přiklání k tomu, že po vybavení kontrolních stanovišť od záměru rámů v katedrále vedení Hradu upustí.

Poznamenal však, že záležet bude také na vývoji bezpečnostní situace v Evropě a v České republice. Pokud by se zhoršila, bezpečnostní rámy ve vstupu do katedrály by se mohly rychle objevit.

Zavedení bezpečnostních kontrol v srpnu vyvolalo silnou kritiku. Ve frontách hlavně zpočátku lidé čekali i desítky minut. Hrad se brání, že tak reaguje na bezpečnostní hrozby a snaží se zajistit bezpečí návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám