Hlavní obsah

Klaus kritizuje kontroly na Hradě. Nikdy bych to nedopustil, vzkazuje Zemanovi

Seznam.cz, Novinky, Lucie Stuchlíková, Radek Nohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus se poněkud překvapivě opřel do svého nástupce Miloše Zemana. Zkritizoval mimořádné bezpečnostní kontroly, kvůli kterým se už druhý týden tvoří před Pražským hradem dlouhé fronty. Podle mluvčího Hradu nemá Klaus dostatečné informace a jeho spolupracovníci ho prý uvedli v omyl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman se svým předchůdcem Václavem Klausem. Archivní snímek

Článek

“Nikdy bych to nedopustil,” uvedl pro Zpravodajství Seznam.cz Václav Klaus a pokračoval: “Vím, že musí být nalezen kompromis mezi bezpečností hlavy státu a vlídným vztahem k tisícům návštěvníků Pražského hradu. To není jedno nebo druhé. Jedno nemůže být preferováno na úkor druhého.”

Zatímco prezidentská kancelář mimořádná bezpečnostní opatření zdůvodňuje bezpečnostní situací v Evropě a možnou hrozbou teroristického útoku na Hradě, exprezident kontroly přímo spojuje s téměř rok starou akcí skupiny Ztohoven. Ta obešla hradní ochranku a vyměnila na střeše Hradu prezidentskou standartu za červené trenýrky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Turisté mířící na Pražský hrad čelí v těchto dnech kontrolám.

“Neúspěch zabránit vyvěšení trenýrek namísto prezidentské standarty nemůže být důvodem a ospravedlněním pro znemožnění návštěvy Pražského hradu,” dodal Klaus.

Klaus nemá přesné informace, míní Ovčáček

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Novinkám sdělil, že v době Klausova působení na Hradě nebyl k podobným opatřením důvod. Myslí si navíc, že exprezident nemá o opatřeních přesné informace.

„Václav Klaus má pravdu v tom, že by taková opatření v době svého mandátu nepřipustil. Nebyl k nim totiž v té době žádný důvod. EU nečelila dramatické migrační krizi a takové míře islámského terorismu,” uvedl.

„Zároveň se domnívám, že spolupracovníci Václava Klause uvedli v omyl a není tak o těchto věcech dostatečně informován. Bezpečnostní opatření nejsou rozhodně reakcí na Sto hoven, ale na aktuálně zhoršenou bezpečnostní situaci v EU,” dodal mluvčí. Připomněl, že opatření jsou směřována na bezpečnost návštěvníků, nikoliv na ochranu prezidenta, který je na dovolené v Lánech.

Kritika i z dalších stran

Do kontrol, které v okolí Hradu zaměstnávají stovky policistů a členů Hradní stráže, se opřel i někdejší Zemanův konkurent v prezidentské volbě Karel Schwarzenberg nebo mluvčí exprezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

“Za Václava Havla by se tohle nestalo. Jeho zásluhou bylo, že se Hrad otevřel lidem, aby se tam mohli procházet a posedávat,” uvedl poslanec Schwarzenberg. Špaček opatření označil za naprosto absurdní a nesmyslné.

“Považuji to za projev okázalosti. Jezdím často po Evropě a tam jsou rámy chráněny třeba obrazárny nebo významné interiéry. Zkomplikovat tímto způsobem vstup do celého areálu Hradu  je zbytečné, okázalé gesto,” uvedl Špaček.

Nikdo z nich by ale nepodpořil stěhování prezidenta mimo Pražský hrad, protože jde o tradiční sídlo hlavy státu. Podle Špačka nemohou turisté na nádvořích Hradu bezpečnost prezidenta nijak ohrozit - jeho byt i kanceláře jsou dobře chráněny a návštěvníci nemají šanci se ke státníkovi přiblížit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

“Hrad má být sídlo prezidenta. Teroristické útoky se dějí, to je pravda. Nejde vyloučit, že se stanou i tady, ale důležité je se nepodělat,” uzavřel Schwarzenberg.

Anketa

Schvalujete bezpečností kontroly na Pražském hradě?
Ano
63 %
Ne
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4861 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman na návštěvě hradeckého kraje

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám