Hlavní obsah

Bezpečnosti muničního skladu lidé v Květné přestávají věřit

Právo, Zdeněk Seiner
Květná

Když před dvěma týdny potvrdilo ministerstvo obrany svůj záměr přesunout část munice ze zničených skladů ve Vrběticích do Květné na Svitavsku, místní to přijali se směsicí nedůvěry a očekávání pracovních příležitostí. Po událostech, které následovaly od středy do neděle minulého týdne, v Květné získali výraznou převahu odpůrci muničních skladů.

Foto: Dalibor Gluck, Právo

Vojáci a policisté u muničních skladů ve Vrběticích

Článek

Na bod mrazu klesla důvěra lidí a samospráv nejen v Květné, ale i v dalších obcích v rizikové oblasti, v Radiměři, Vendolí a Pomezí. Mnozí místní totiž pracovali ve vojenských muničních skladech v Květné do roku 2013, kdy byl sklad zakonzervován, a zprávy z Vrbětic je znepokojují podstatně víc než laiky v oboru.

„Každé skladiště má obložnost na munici. Jde o to, aby to v nich soukromé firmy nenacpaly mnohem větším množstvím a nesundalo to pak třeba Radiměř ze zemského povrchu. Výbuch v jednom skladu nesmí ohrozit sklad druhý,“ vysvětloval Právu jeden z řady místních, kteří mají střelmistrovskou kvalifikaci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Mě šokoval pan premiér Sobotka, když řekl, že se ve Vrběticích jedná o nestabilní munici. Co to je? Já to neznám. Jak ji chtějí převážet, jak ji chtějí uskladňovat?“ ptá se další bývalý zaměstnanec vojenských skladů v Květné.

„Podle mě je nestabilní munice granát nabitý do kanonu,“ odpověděl mu, jen napůl žertem, Jiří Pandula (nez.), místostarosta Vendolí.

Chtějí záruky

Radní Radiměře přijali ještě v pátek večer usnesení, kterým odmítají znovuotevření skladu v Květné bez záruk bezpečnosti. „Chceme, aby sklad měl v kompetenci stát a armáda a aby byla munice přesně evidovaná. Pokud to bude splněno, je to první krok k tomu, aby se rozptýlily obavy obyvatel,“ řekl starosta Radiměře Roman Satrapa (nez.).

„Trvám na tom, aby evidenci vedla vojenská policie. Ať na nás nic nezkoušejí. My jsme v obraze minimálně jako oni,“ varuje starosta Květné Petr Škvařil (nez.). Proti otevření skladu se podepisuje petice ve Vendolí. „Za pět dnů ji podepsalo 223 lidí,“ uvedl starosta Vendolí Vladimír Buchta na prahu víkendu. Po aktuálních zprávách o evakuacích na jižní Moravě zřejmě bude řada dalších lidí, nejen ve Vendolí, ochotna takovou petici podepsat.

„Nechceme dělat problémy, chceme záruky. Raději se dohodnout než dohadovat. Když se armáda rozhodne, že tu munici bude mít tady, my s tím nehneme,“ připustil starosta Škvařil.

„Rozumím tomu, že je to jediný areál v republice připravený pojmout čtyři tisíce tun munice,“ povzdechl si v Květné hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Utajený režim a soukromníci

Podle náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty, který přiletěl uklidňovat situaci do Květné v pátek v poledne, by sklad byl naplněn z necelých tří čtvrtin.

„Jedna firma nemá možnost jiného uskladnění pro 2800 tun munice,“ řekl Kuchta Právu. Pro představu, takovou munici lze naložit do vlaku asi o sedmdesáti vagónech. Ministerstvo obrany chce mít květenský sklad připravený do 13. prosince.

„Co vlastně je ve Vrběticích uskladněno? My chceme konkrétní informace. Teď už není možné se zaštiťovat utajeným režimem. Ta munice je přece v soukromých rukou! Kraj podporuje požadavky starostů na garanci a evidenci navezené a uskladněné munice, požadavky na požární ochranu a požadavky na zabezpečení celého areálu vojenskou policií a Policií ČR,“ ptá se a požaduje hejtman Netolický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám