Hlavní obsah

Beru klidně zemědělství, řekl Poche. Tím by vypadl Zemanův kůň Toman

Právo, Novinky, ren, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche (ČSSD) v reakci na slova Jiřího Zimoly o tom, že by na zahraničí mohl jít poslanec Lubomír Zaorálek, uvedl, že je to zajímavá myšlenka. Dále s notnou dávkou ironie dodal, že se místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly zeptá, jestli je ochoten přistoupit i na to, že by šel místo na zahraničí do resortu zemědělství a vystřídal tak Miroslava Tomana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec za ČSSD a kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche

Článek

„Je to zajímavá myšlenka. Lubomír Zaorálek je určitě člověk, který mi je programově a myšlenkově velmi blízko, a jsem rád, že přichází Jiří Zimola zrovna s tímto jménem, protože předtím padala jména jako Kohout a Kmoníček,” reagoval na Zimolova slova europoslanec a kandidát ČSSD na post ministra zahraničí Miroslav Poche. [celá zpráva]

Jan Kohout býval ministrem zahraničí v úřednických vládách Jana Fischera i Jiřího Rusnoka. Druhý z jmenovaných Hynek Kmoníček je aktuálně velvyslancem Česka v USA, kam ho prosadil prezident Miloš Zeman.

Poche by bral zemědělství

Poche dále reagoval, že pokud by nebyl na ministerstvu zahraničí, mohl by také dosednout na resort zemědělství.

„Jiří Zimola zapomněl, že jsem vystudovaný ekonom České zemědělské univerzity a rok a půl jsem pracoval na ministerstvu zemědělství. Tak pokud má dojít k nějakým změnám, tak já se na to Jiřího Zimoly zeptám, jestli je ochoten přistoupit na takové řešení,” řekl Poche pro Právo.

Na post ministra zemědělství je za ČSSD navržen Miroslav Toman, kterého vybral podle dohody právě Jiří Zimola.

Toman má blízko i k prezidentu Miloši Zemanovi. Za SPOZ se chtěl stát poslancem v předčasných volbách v roce 2013, jako nestraník vedl kandidátku Zemanovců v Ústeckém kraji. Nyní podle svých slov přemýšlí i o tom, že by vstoupil do soc. dem. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Toman

První místopředseda ČSSD Zimola šprýmy Pochemu oplatil. „Já to o Mirkovi Pochem vím, že je vystudovaný zemědělský inženýr a gratuluju mu, že na rozdíl ode mě pozná žito od brambor, což je asi ta nejlepší kvalifikace pro ministra zemědělství,“ řekl Právu.

„Pokud by to myslel vážně, že by si to s ním Miroslav Toman mohl vyměnit, tak proč ne, protože Miroslav Toman dlouho působil jako obchodní rada na velvyslanectví ve Washingtonu, čili ty zkušenosti bezesporu má také,“ dodal Zimola, který sám o žádná křesla ve vládě neusiluje a chce se věnovat pouze ČSSD.

Celý spor kolem postu ministra zahraničí vznikl poté, co Miloš Zeman řekl, že Pocheho nejmenuje. Proti současnému europoslanci a vlivnému pražskému členovi sociální demokracie se staví i premiér Babiš a komunisté. Na jeho jméně se tak nyní štěpí budoucí vládní spolupráce ANO a ČSSD s tolerancí komunistů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám