Hlavní obsah

Benešová zamíří z ODS nejspíš ke Klausovi

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá hlavní manažerka ODS Libuše Benešová by mohla od příštího roku nastoupit na Pražský hrad k prezidentu Václavu Klausovi. Za nejpravděpodobnější možnost to označilo několik informovaných zdrojů. Sama Benešová o své budoucí práci zatím nechce hovořit.

Foto: Jitka Maděrová
Článek

Benešová měla vždy blíže ke Klausovi než k šéfovi ODS Mirku Topolánkovi. Že je další její působení ve funkci hlavní manažerky neudržitelné, se ukázalo na konci října, těsně před krajskými a senátními volbami, kdy kvůli rozporům ohledně kampaně podala výpověď a následně ji po jednání grémia zase stáhla. Údajně tím rozladila i některé své dosavadní spojence.

Po jednání nejvyššího vedení tehdy Benešová zavítala právě na Hrad. Ze zasvěcených kruhů se proslechlo, že se Klausovi lidsky zželelo smutné tváře Benešové, jak ji uviděl v novinách a v televizi, a že proto jeho pozvání mohlo znamenat lidské gesto vůči ní.

Benešová na dotaz Práva, zda nastoupí na Hrad, uvedla, že se k tomu nechce vyjadřovat. Připustila, že o příštím zaměstnání již má určitou představu. Hradní kancléř Jiří Weigl řekl, že o plánovaném přijetí Benešové neví. Podle informací Práva však nabídku pracovat na Hradě dostala už poté, co se před necelými dvěma lety stal Topolánek předsedou ODS a Klaus prezidentem.

Benešová svou výpověď podala znovu před prosincovým kongresem ODS. Topolánek se podle některých spolupracovníků zachoval necitlivě, když její odchod oznámil přímo ve svém projevu.

Šéf ODS nedávno také poznamenal, že se na odchodu Benešové částečně podepsal "odpor regionů k práci hlavní kanceláře". Benešová pak naznačila, že končí kvůli stranickým rozporům, které se rozhořely pod pokličkou. "Vždy jsem se snažila vést kancelář nestranně, nenadržovat některé z frakcí uvnitř ODS," uvedla s tím, že právě to může být důvodem oslabení její pozice.

Na Hradě už pracuje neřízená střela Payne

Benešová, která stála po Klausově boku od krize v roce 1997, by na Hradě nebyla jedinou někdejší vysokou představitelkou ODS. V současnosti v kanceláři prezidenta pracuje například bývalý poslanec Jiří Payne, který přitom v minulosti Klausův způsob vedení ODS často a ostře kritizoval. Za to si od spolustraníků vysloužil označení neřízená střela či destruktivní živel. Klaus v té době poznamenal, že každá strana má svého Payna.

Exposlanec má na Hradě široký záběr práce: "To je nejrůznější, většinou je to legislativa, například evropský zatykač nebo takové věci," řekl Právu. Nemyslí si však, že by patřil do nejužšího kruhu Klausových poradců.

Weigl podle Payna dělá dobrou personální politiku a nabírá lidi, kteří jsou schopni prezidenta myšlenkově opravdu obohatit. "Za druhé je velmi důležité, aby to byli lidé, kteří umějí dobře komunikovat s panem prezidentem," soudí Payne. Sám podle svých slov s Klausem spolupracoval dlouhá léta od zakládání ODS.

Payne stranickou kariéru skončil po primárkách v roce 2002, kde ho pražská ODS odsoudila na nevolitelnou 21. pozici. Klaus tehdy prohlásil, že si jej vždycky vážil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám