Hlavní obsah

Bělobrádek: Nemá smysl vyjednávat, pokud ČSSD nezajistí všech 50 poslanců

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud ČSSD nezaručí pro případnou koalici hlasy všech svých poslanců, nemá podle předsedy KDU-ČSL smysl o vládě vůbec vyjednávat. Pavel Bělobrádek to řekl v rozhovoru pro Právo. Právě ve středu se sejde k povolebním jednáním se svým protějškem z ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Mluvit chce ale hlavně o napjaté situaci v soc. dem. Tato strana by měla až ve čtvrtek vytvořit svůj nový vyjednávací tým.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Budete jednat s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem o vládě?

Nemám důvod. Sejdu se s ním třeba na kafe, ale vyjednávat s ním nebudu.

Vy jste se s ním potkal na Hradě po udělování vyznamenání, co jste si řekli?

My jsme se potkali na recepci. Nebyli jsme jen na čtyři uši a krátce jsme se pobavili a já jsem mu řekl, že dokud nebude jasno v soc. dem., tak nemá smysl vyjednávat.

Že s ním nechcete jednat, jste mu řekl?

Řekl jsem mu, že s ním nebudu vyjednávat, ale rád se s ním sejdu, protože se známe delší dobu. Je důležité, aby tu byla deklarace, že všech 50 poslanců ČSSD bude hlasovat jednotně, protože pokud to tak nebude, tak nemá vůbec smysl se soc. dem. vyjednávat.

S Bohuslavem Sobotkou se setkat chcete?

Jako předseda s předsedou ano. Schůzka proběhne ve středu. Určitě nebudeme vyjednávat o koalici, ale budeme se informovat o vzájemných pozicích a možnostech. Budu se zajímat, co a jak se v soc. dem. děje.

Když se to uklidní a ukáže se, že v ČSSD je padesát nebo o něco méně poslanců, aby to vyšlo alespoň na 101 poslanců pro vládu, tak…

Do stojedničky nepůjdeme, preferuji 111. Jestli to nebude, tak se budeme muset poradit, jestli to má vůbec význam. Ta varianta 111 poslanců (ČSSD 50, ANO 47 a KDU-ČSL 14) je pro nás jediná. Mohli bychom vyjednávat i o středopravicové vládě, ale těch 103 je hrozně málo.

Navíc jsou tam značné rozpory mezi ANO a TOP 09.

To jistě, ale pan Babiš také říkal, že levicovou vládu nepodpoří, a pak se to uklidnilo. Je ale nutné, aby to bylo stabilní a vydrželo to čtyři roky.

Pokud se to uklidní, do vlády půjdete?

Jsme ochotní vládní odpovědnost převzít, ale musí to být důstojné pro KDU-ČSL a musíme prosadit základní principy našeho programu. O parametrech můžeme jednat.

Jiné varianty nejsou vůbec stabilní, nebo jsou dokonce obskurní, a další volby v květnu nejsou nic, co by zemi pomohlo. Takže se budeme snažit, ale nedáme soc. dem. bianko šek. Pokud to nepůjde, budeme se bavit o podpoře menšinové vlády, a když ani to nepůjde, tak jdeme do opozice a možná do předčasných voleb.

Co znamená důstojné postavení ve vládě?

Nelze, aby to fungovalo jako v roce 2005 až 2006, kdy premiér Paroubek válcoval partnery a hlasoval s komunisty. Musela by tam být pojistka, že nás neobejdou. Také mezi ČSSD a ANO není skoro žádný rozdíl, měly by být zachovány poměry a ČSSD by neměla mít většinu.

Pokud zvítězí Haškovo křídlo, nebudete mít problém jít do vlády s člověkem, který hned po volbách chtěl zaříznout svého předsedu?

Když se na to budeme dívat takto, tak žádná koalice nebude. Není to sice nic příjemného, ale není čas na kádrování. Stalo se to ve všech stranách – v ODS i u nás. Buď tam zvítězí jeden, nebo druhý. Budeme s jedním jednat, ale neznamená to, že se dohodneme. Nechci soudit, kdo je zrádce nebo jestli měl pan Sobotka odejít. I když, kdybych udělal nejhorší výsledek, tak bych dal svou funkci k dispozici.

Máte se setkat s panem Babišem ve čtvrtek. Co budete řešit?

Sejdou se naše vyjednávací týmy, vysvětlíme si naše postoje k případné vládě, probereme situaci v soc. demokracii. Možná se dostaneme k programu.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám