Hlavní obsah

Během loňské turistické sezóny zemřelo v zahraničí 101 Čechů

V zahraničí loni v turistické sezóně zemřelo 101 českých občanů. O život nejčastěji přišli v Chorvatsku, které patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Velvyslanectví v Záhřebu řešilo 20 případů úmrtí. Data v souvislosti se zahájením letošní turistické sezóny v úterý zveřejnilo ministerstvo zahraničí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Turisté mají nejčastěji problémy s doklady a vízy

Článek

Nejméně Čechů v zahraničí zemřelo za posledních devět let během turistické sezóny roku 2010, kdy jich bylo 61. V posledních pěti letech se číslo pohybuje kolem stovky.

Počet hospitalizací českých občanů se zvýšil o 14 na 153. Nezměnil se počet případů dopravních nehod, stejně jako loni jich bylo 125. Také dopravních nehod měli Češi nejvíce v Chorvatsku, a to 39.

Ztracené cestovní doklady

Stejně jako v předcházejících letech byly problémem cestovní doklady. Zastupitelské úřady jich vydaly 1356. Předloni potřebovalo náhradní doklad 1379 Čechů. Ředitelka konzulárního odboru ministerstva zahraničí Markéta Meissnerová upozornila, že právě neplatné pasy nebo víza jsou nejčastějším problémem českých cestovatelů.

V turistické sezóně, kterou se míní období mezi 15. červnem a 15. zářím, řeší zastupitelské úřady až polovinu i více konzulárních případů, které připadají na celý rok. Například počet hospitalizací za celý rok 2017 je 206 a dopravních nehod 198.

Za celý loňský rok v zahraničí zemřelo celkem 477 Čechů a úřady vydaly 2922 náhradních dokladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám