Hlavní obsah

Bečvu si přehazují jako horký brambor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než rok a půl hledají úřady viníka ekologické katastrofy na řece Bečvě ze září 2020. Na čtyřicetikilometrovém úseku od Valašského Meziříčí po Přerov tehdy uhynulo přes čtyřicet tun ryb. Případ si nyní přehazují soudci se státním zastupitelstvím.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

21. září 2020. Rybáři v Hustopečích nad Bečvou nakládají mrtvé ryby z Bečvy.

Článek

Okresní soud ve Vsetíně vrátil před několika dny kauzu státnímu zástupci k došetření. Podle předsedy soudu Pavla Kotradyho soud ve vyšetřování spatřuje nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Vsetínský státní zástupce Jiří Sachr se však s argumentací soudu neztotožnil a včera podal na rozhodnutí soudu stížnost.

Koncem letošního března obžaloval Sachr kvůli otravě Bečvy společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Soud však žalobu shodil ze stolu. S tím Sachr nesouhlasí.

Věc se teď přesune ke Krajskému soudu v Ostravě
Jiří Sachr, státní zástupce

„Stížnost byla ohlášena s tím, že ji následně odůvodním. Věc se teď přesune ke Krajskému soudu v Ostravě, pobočce v Olomouci, který o mé stížnosti rozhodne,“ uvedl pro ČTK Sachr. Rozhodnutí by podle něj mohlo trvat delší dobu. „Za čtrnáct dní to asi nebude,“ dodal.

Podle vsetínského soudu bylo třeba vrátit věc k došetření. „Jsou tam podstatné problémy v dokazování v tom směru, že by u soudu muselo být prováděno v rozsáhlé míře. A od toho tady není soud, aby zajišťoval většinu důkazů. Od toho je státní zástupce,“ sdělil již dříve soudce Kotrady.

Soud vrátil státnímu zástupci k došetření kauzu otravy řeky Bečvy

Krimi

Firmu Energoaqua, která přes kanalizaci od Rožnova do Valašského Meziříčí vypouští ze své čistírny odpadních vod odfiltrovanou vodu do Bečvy, i jejího ředitele Havelku státní zástupce obžaloval z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest.

„Policie nenaslouchá našim námitkám“

Šéf Energoaquy Havelka se zatím ke kauze nechce konkrétně vyjadřovat. „Sedmnáct měsíců trvalo policejní šetření, kdy viník byl určen už před šestnácti měsíci. Je těžké se k tomu vyjadřovat, protože druhá strana, tedy policie, nenaslouchá našim námitkám,“ sdělil Právu Havelka.

„Je tam řada smíšených nepravd, omylů a pochybení ze strany vyšetřovatelů. Zatím ale nechci a nemohu být konkrétní,“ dodal s tím, že si hodlá důkazy o nevině firmy i sebe ponechat na hlavní líčení u vsetínského soudu.

Zastavte naše stíhání, vyzývají obvinění v kauze Bečva

Krimi

Loni a také letos podali Energoaqua a Havelka návrh na zastavení trestního stíhání. Opírali se v něm o vědeckou expertizu, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni. Podle expertizy nelze kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám