Hlavní obsah

Bečva: víc vzorků, nejen od inspekce

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní vyšetřovatelé mají v případě ekologické katastrofy na Bečvě z 20. září loňského roku více vzorků odebraných z otrávené řeky než jen ty, které získala samotná Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Právu to potvrdil zdroj seznámený s policejním vyšetřováním.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pěna na hladině Bečvy

Článek

„Zdaleka se nejedná jen o vzorky inspekce, další pocházejí například od hasičů a dalších,“ sdělil Právu zdroj. To potvrdili i hasiči. „Při podobných případech úniku nebezpečných neznámých látek do řek a potoků vždy odebíráme vzorky,“ vysvětlila Právu mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Při podobných případech úniku nebezpečných neznámých látek do řek vždy odebíráme vzorky
Lucie Balážová, mluvčí HZS

Server seznamzpravy.cz vydal informaci, že podle odborníka a chemika Ivana Holoubka z Masarykovy univerzity v Brně, který pro Českou inspekci životního prostředí vyhodnocuje vzorky odebrané po havárii, „klíčové vzorky vody chybějí“. Podle hasičů i zdroje blízkého policii však nemusí být tak zle. Právě proto, že výsledky rozborů mají k dispozici i záchranáři.

Vlna přišla za 7,5 hodiny

„Vzorky jsme odebírali v době od 12.20 do zhruba 19.00 hodin. A to jak po proudu řeky, tak proti němu v těchto lokalitách: Špičky, Ústí, Teplice nad Bečvou, Hustopeče nad Bečvou, Rybáře, Hranice.

Policie v případu Bečva stále mlčí

Domácí

Celkem jsme v uvedeném časovém rozmezí odebrali deset vzorků. Předali jsme je do chemické laboratoře HZS Moravskoslezského kraje (ve Frenštátu pod Radhoštěm – pozn. red.), která prováděla rozbory a výsledky následně předala vodoprávnímu úřadu a ČIŽP,“ řekla Právu Balážová. Teď s nimi pracují kriminalisté.

Hasiči ze Zlínského kraje odebírali vzorky od 13.30 do 17.30 hodin z lokality Juřinka, kde je kanálová výpusť z rožnovské Tesly, a u Choryně, kde rybáři objevili první úhyn. „Vzorky jsme předali na odbor životního prostředí valašskomeziříčské radnice a chemické laboratoři HZS Moravskoslezského kraje,“ řekl Právu vrchní rada HZS Zlínského kraje Pavel Dekret.

Hasičští chemici z Frenštátu odebrali první vzorek v 17.20 u Juřinky, dále pak v 18.30 u Ústí a v 18.44 hodin v Hranicích na Moravě. Další pak ve 20.14 hodin u Lipníku nad Bečvou. „Naši chemici z Frenštátu provedli rozbory třinácti vzorků. Zjišťovali i přítomnost volných kyanidů a celkového chromu. U obou parametrů byly limity pro povrchové vody překročeny,“ řekl Právu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

V Bečvě část ryb katastrofu přežila

Domácí

Časy odebírání vzorků jsou důležité. Někteří lidé totiž poukazují na fakt, že kontaminovanou Bečvu brzy naředila vypouštěná voda z přehrady Bystřička a výsledky rozborů vzorků nabraných několik hodin po zjištění úhynu desítek tun ryb tak mohou být zkreslené. Podle zjištění Práva však měli hasiči mnohem více času, než se dosud soudilo, aby zajistili dostatek vzorků z kontaminované řeky ještě před „naředěním“. Řeka totiž teče pomalu.

Hlášení o havárii a rozsáhlém úhynu ryb v profilu Hustopeče nad Bečvou přijal od hasičů vodohospodářský dispečink Povodí Moravy (PMO) v neděli 20. září těsně před polednem. Navýšení odtoku z vodní nádrže Bystřička začalo podle šéfa Povodí Moravy Antonína Tůmy ve 13 hodin.

Úřad moc nekomunikuje

Vlna z Bystřičky se do Valašského Meziříčí po navýšení odtoku dostala podle mluvčího PMO Petra Chmelaře až za 7,5 hodiny, a to až ve 20.30 hodin. Průtok v Bečvě se při ní zvýšil zhruba o třetinu. Tou dobou už měli hasiči ze Zlínského i Olomouckého kraje včetně hasičských chemiků z Frenštátu vzorky z neproředěné Bečvy odebrané.

Policie po měsících napjatého čekání vydala zprávu k Bečvě: Čekejte dál

Krimi

Deník Právo žádal informace i po Městském úřadu ve Valašském Meziříčí. Jednalo se o obecné dotazy na počet vzorků, se kterými pracuje vodoprávní úřad MěÚ Valašské Meziříčí a od jakých institucí nebo zdrojů vzorky pocházejí.

Úřad však na rozdíl od hasičů přistoupil i k obecným otázkám rozdílně. Pokaždé mluvčí radnice Jakub Mikuš zvolil stejnou odpověď: „Vzhledem k tomu, že v uvedené věci je v současné době vedeno trestní řízení a Policie ČR provádí úkony v rámci přípravného řízení, nebudeme odpovídat na uvedené dotazy.“

Ekologická havárie postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil téměř celý vodní biotop na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři více než 40 tun ryb ze zasažené oblasti Přerovska.

Reklama

Výběr článků

Načítám