Hlavní obsah

Policie v případu Bečva stále mlčí

Právo, Aleš Fuksa

Na den přesně před čtyřmi měsíci došlo k ekologické katastrofě v řece Bečvě mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Zřejmě kyanid a další chemické látky vypuštěné do Bečvy z neznámého zdroje zahubily v neděli 20. září 2020 více než 40 tun ryb na čtyřicetikilometrovém úseku řeky. Havárii vyšetřují kriminalisté vsetínské policie. Na informace jsou i po tak dlouhé době skoupí.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Článek

Lidé žijící poblíž Bečvy očekávali výrazný posun už 20. prosince, kdy měla mít policie k dispozici první zpracované posudky, které by mohly objasnit složení a původ chemických látek vypuštěných v osudný den do řeky, jenže se toho zatím stále moc nedozvěděli.

„Stále platí, že čekáme na vyhotovení znaleckého posudku,“ přiznala v úterý Právu mluvčí krajské policie Lenka Javorková, která dodala, že v prověřování masivního úhynu ryb policie stále pokračuje.

Bečva 53 dnů po úniku kyanidu (archivní video).Video: Aleš Fuksa, Právo

Výsledek se tak zatím zdá být v nedohlednu. „V současné chvíli nemáme žádné nové informace, které bychom mohli veřejnosti sdělit,“ řekla Javorková.

S prodlužující se dobou vyšetřování roste nervozita, kterou živí i různé dohady, rozporuplná vyjádření a spekulace.

Je z toho Deza venku?

Jednou z ožehavých otázek je, zda byla ze seznamu možných viníků katastrofy vyloučena valašskomeziříčská chemička Deza, která spadá pod koncern Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

„(Mluvčí Agrofertu) Karel Hanzelka mi do telefonu říkal, že Deza je z toho venku. Policie má prý důkaz, který chemičku vylučuje,“ řekl Právu meziříčský rybář Lukáš Gerla, který se o vyšetřování otravy zajímá.

Policie po měsících napjatého čekání vydala zprávu k Bečvě: Čekejte dál

Krimi

„Určitě jsem nikde nepoužil větu, že Deza je venku. Tak jen zřejmě někteří lidé interpretují mé vyjádření pro Reportéry ČT,“ sdělil Právu Hanzelka.

Ten pro v pondělí odvysílaný pořad České televize uvedl: „Deza otravu ryb nezpůsobila. Je to technicky nemožné. Jsme o tom přesvědčeni a jsme přesvědčeni, že se to již prokázalo... Bohužel nemohu hovořit o detailech, protože nás policie zavázala k mlčenlivosti. Žádali jsme policii, aby nás mlčenlivosti zbavila, ale nevyhověla nám.“

Právo požádalo o vyjádření i policii. Policejní mluvčí Javorková pouze konstatovala, že vsetínští kriminalisté z vyšetřování dosud nikoho nevyloučili.

Lidé od Bečvy: Už nevěříme, že se otrava někdy vyšetří

Domácí

Čím déle se případ vyšetřuje, tím více sílí mezi rybáři a obyvateli žijícími kolem Bečvy podezření, že jej policisté vedou do ztracena.

„Čekalo se dost dlouho, teď už se jenom vyklusává do cílové rovinky, která je v nedohlednu. Není zájem to vyšetřit nebo spíš ukázat na viníka,“ domnívá se Gerla.

Podle něj to ale nic nemění na tom, že selhaly státní instituce. „A to fatálně. Teď už je v podstatě jedno, kdo to byl, ale jde o to, aby si daná firma a lidi na svých pozicích sáhli do svědomí a udělali vše pro to, aby se podobná havárie neopakovala. Monitorovací zařízení vyjde na deset milionů, ale pomůže ochránit ekosystém na desítkách kilometrů toku řeky,“ dodal.

Gerla není zdaleka jediný, kdo má pochyby. Třeba poslanec Petr Gazdík (STAN) v úterý novinářům řekl, že „postup policie budí rozpaky“.

„Obrátíme se na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a požádáme o prošetření postupu policie v případě Bečvy,“ řekl Gazdík.

Pokusy s jablky

Jedním z aktivistů, kteří se havárii od prvopočátku věnují, je Marek Smetana. Ten vytvořil například amatérské vozítko se světly a kamerou, se kterým se snažil zjistit, odkud vedou neznámé výpusti do Bečvy v inkriminovaném úseku, kde začal úhyn ryb. Provedl také několik odběrů z různých kanálů vedoucích do řeky.

„Policie se hned týden po otravě na dlouho upřela k výusti vedoucí z rožnovské Tesly. Ta je 3,5 kilometru vzdálená od místa otravy. Dodnes s touto verzí pracuje,“ uvedl Smetana, který však má o této verzi pochyby.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Poukázal při tom na jeden ze svých pokusů s jablky, který provedl při „rožnovské“ výusti – shodou okolností v době, kdy tam došlo k většímu úniku pěny.

„Jablka i pěna se hned po čtyřiceti metrech od výusti rozprostřely do poloviny koryta řeky. Nezůstaly při okraji, jak někteří zdůvodňují, proč kyanid zabíjel ryby až po třech a půl kilometrech a nikoliv hned od výusti,“ řekl Právu Smetana.

Lidé přestávají v došetření věřit

Kritici jeho pokusu sice tvrdili, že jablka ani pěna nemají vlastnosti jako kyanidy, podle Smetany však podobně dopadl i policejní pokus s barvivem.

„Ten neprokázal, že by fluorescent tekl 3,5 kilometru při pravém břehu, než se pod Lhotkou smísil a otrávil dalších čtyřicet kilometrů Bečvy, na co pak policie provádí vyšetřování v kanalizaci chemičky například za pomoci pingpongových míčků?“ namítl Smetana.

V Bečvě část ryb katastrofu přežila

Domácí

Sám je podle svých slov stále více přesvědčen o tom, že policie na skutečného viníka nikdy neukáže.

„Začínám ztrácet víru v prošetření této události. A to i díky informacím od místních, usilujících o spravedlivé došetření katastrofy. Ze strany vyšetřovatelů je patrná nevole řešit podněty místních, ať už k jejich vyslechnutí, nebo ke zkoumání jimi navržených tras kanalizací, které jsou silně podezřelé,“ dodal aktivista.

Reklama

Výběr článků

Načítám