Hlavní obsah

Policie po měsících napjatého čekání vydala zprávu k Bečvě: Čekejte dál

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín
Aktualizováno

Policie vydala po třech měsících dlouho očekávanou zprávu, která měla veřejnost informovat o průběhu vyšetřování katastrofální havárie na řece Bečvě z 20. září. Jejím výsledkem je informace o tom, že „...šetření masivního úhynu ryb v Bečvě pokračuje“.

Foto: Stanislav Pernický (Český rybářský svaz)

Kyanid zabil v Bečvě desítky tun ryb.

Článek

„Je ve stadiu prověřování a zabývají se jím stále kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality ve Vsetíně. Považujeme za důležité sdělit, že prověřování a případné vyšetřování takto náročných případů probíhá standardně několik měsíců, nikoliv dnů či týdnů,“ sdělila k případu za policii mluvčí Lenka Javorková.

V neděli 20. prosince 2020 uplynula lhůta na vypracování znaleckého posudku, o které již několik týdnů policie informovala a veřejnost k tomuto datu očekávala podrobnější informace z vyšetřování. K tomu ale nedošlo.

Odpadní voda v Bečvě splňovala limity, oznámila inspekce

Domácí

„Avizovali jsme, že znalec má právo požádat o prodloužení lhůty k vyhotovení znaleckého posudku z objektivních důvodů. Tak se v minulých dnech stalo a z toho vyplývá, že znalecké zkoumání dále probíhá. V rámci prověřování kriminalisté prováděli několik dalších úkonů trestního řízení, které jsou důležité pro dokazování, například vyšetřovací pokusy na řece nebo zajištění dalších vzorků, a je nutné i tyto podrobit znaleckému zkoumání,“ vysvětlila policejní mluvčí s tím, že kriminalisté prověřují také stále přibývající podněty z řad novinářů i veřejnosti.

Záhada v Bečvě možná rozluštěna: uniklý fenol se mohl v kanálu sloučit s kyselinou dusitou

Domácí

„Musíme se jimi zabývat a nemůžeme je podcenit. V tuto chvíli proto nelze odhadovat, kolik času bude vyžadovat znalec na zpracování výše uvedených materiálů. Zákon lhůtu na zpracování znaleckého posudku nestanoví, znalec ji obvykle stanoví sám podle rozsahu zpracovávaných údajů,“ doplnila mluvčí.

„Z posunu termínu znaleckého posudku jsem zklamaný, od začátku jsem věřil v rychlejší postup, ale vyšetřování je nepochybně složitější, než jsem původně očekával," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO).

Embargo není, ale lidé mluvit nesmí

Policie zároveň opětovně zdůraznila, že k případu nevydala žádné informační embargo. „Znovu sdělujeme, že Policie ČR nikdy žádné neuvalila a nemůže ani bránit žádným subjektům státní správy poskytovat informace k události v mezích své působnosti. Pokud byl někdo v souvislosti s šetřením havárie zavázán mlčenlivostí dle trestního řádu, pak se mlčenlivost vztahuje výhradně k informacím, které se osoba či subjekt dozvěděl od policie, nikoliv naopak,“ poznamenala policejní mluvčí.

Buď jste selhal, nebo někoho kryjete. Starostové vyzvali Brabce k rezignaci kvůli Bečvě

Domácí

S tímto tvrzením se ale neztotožňuje starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO), který již v neděli na demonstraci na meziříčském náměstí uvedl, že policie zavázala mlčenlivostí několik lidí z jeho okolí.

„Policie tvrdí, že žádné informační embargo nevyhlásila, ale já to osobně vidím jinak. Dva lidé, kteří ke mně mají nejblíž, by mi mohli tyto informace o tom, co kde a kolik toho naměřili, poskytnout. Jsou to vedoucí odboru životního prostředí z Valašského Meziříčí a také ředitel laboratoře Vodovodů a kanalizací Vsetín. Oba disponují zajímavými a možná zásadními informacemi, ale museli podepsat mlčenlivost Policii ČR. A to pod pokutou pět milionů korun a pohrůžkou trestního stíhání,“ sdělil starosta Valašského Meziříčí.

Obdobně hovořil i jeden z rybářů, který byl u havárie na Bečvě u Valašského Meziříčí jako jeden z prvních. Právu potvrdil, že i na něj policie vytvářela tlak.

„Volali mi asi po dvou měsících od události s tím, jestli bych byl ochotný říct svou verzi a co vlastně o celé události vím. Na konci hovoru mi řekli, že jsem teda vedený jako svědek a jsem vázán mlčenlivostí pod pokutou a trestním stíháním,“ řekl Právu rybář Lukáš Gerla.

Proti tvrzení policie se ohradil také Brabec. "Policejní opakování mantry o informačním embargu mi přijde nadbytečné, mlčenlivost ve vztahu k některým informacím má nejenom inspekce, ale i další subjekty, například vodoprávní úřad Valašské Meziříčí, což už potvrdil i starosta města," uvedl dnes Brabec. Ministr také dodal, že co bylo možné, bylo zveřejněno.

Policisté vylili do Bečvy fluorescein. Zjišťují, kudy tekly smrtící kyanidy

Domácí

Nedostatek informací

Obyvatelé Valašského Meziříčí i dalších obcí podél Bečvy si od začátku případu stěžují na nedostatek informací kolem havárie. „Informace nám všem zásadním způsobem chybí. Je to na policii, aby se jimi probrala. Ale je velmi skoupá na odpovědi i na mé dotazy,“ sdělil starosta Stržínek a doplnil: „Jsou tady ale jiní – Česká inspekce životního prostředí, Povodí Moravy i hasiči z Frenštátu –, kteří byli u havárie první den. Ptám se, zda i oni podepsali mlčenlivost, jaké vzorky odebrali a jaké hodnoty a kde naměřili. A zda mohou zveřejnit tyto informace.“

Právu v pondělí ráno starosta Stržínek prozradil, že ověřuje možnost zveřejnění naměřených údajů laboratoří Vodovodů a kanalizací Vsetín.

Ekologická havárie postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Do řeky vypustil 20. září nebezpečné chemické látky, mimo jiné kyanid, dosud neznámý pachatel. Podle odborníků došlo k likvidaci téměř celého vodního biotopu a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb ze zasažené oblasti Přerovska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám