Hlavní obsah

Bátora: Dobešovi zatím neradím

Právo, rsk

Ladislav Bátora, kolem jehož funkce poradce ministra školství se rozvířila debata, zda je favoritem prezidenta Václava Klause, řekl v rozhovoru pro Právo, že Josefu Dobešovi (VV) zatím neradí.

Článek

Stal jste se poradcem ministra školství Dobeše, uvažovalo se o vás i jako o 1. náměstkovi. Ministr prohlásil, že vás zná jen „velmi povrchně“. V jakých oblastech budete ministrovi radit a jaké jsou v tomto ohledu vaše kvalifikace?

Nestal. Nebo alespoň o tom zatím nemám povědomí. Však sám dobře víte, co všechno se včera napíše zejména v Dnes a zítra už to neplatí, potažmo nikdy neplatilo. Takže by to byla přinejmenším velmi, ale opravdu velmi předčasná úvaha. (Podle zápisu z porady vedení ministerstva 22. 2. Dobeš Bátoru představil jako svého poradce. Včera večer Dobeš Právu na dotaz, zda je Bátora jeho poradcem, řekl, že to nebude komentovat.)

Ale pro ten případ, že by se vaše vize naplnila, mám následující vzdělání a praxi: Absolvoval jsem anglistiku a amerikanistiku na FF UK, ekonomiku zahraničního obchodu na fakultě obchodní VŠE, mám doktorát z mezinárodních politických vztahů na VŠE a vystudoval jsem pražskou Právnickou fakultu. Pracoval jsem celý život a mimo jiné jsem byl čtyři roky na vyšší odborné škole publicistiky jako zástupce ředitele a také jsem vyučoval.

Během svého politického života jste své jméno spojil s řadou různorodých stran napříč spektrem: ČSS, ODA, Národní strana, Svobodní, Suverenita Jany Bobošíkové. Co říkáte na námitky, že jste politický turista?

Neříkám na tyhle námitky poslední dobou většinou už nic. Je to záležitost toho kterého názoru či úhlu pohledu a nejsem člověkem, který by - na rozdíl od jiných - rozmlouval, neřkuli zakazoval lidem v zájmu konečného vítězství Pravdy a Lásky jejich názory či pohledy. Ostatně - uvádíte, že jste můj obsáhlý „volební“ životopis četl, a v něm jsem přece svůj „politický život“ nejen podrobně a velmi otevřeně popsal, nýbrž i objasnil. Alespoň mnoha lidem. Pokud mezi ně nepatříte, nedá se s tím nic dělat. Ale dá se s tím žít. A že byste ta má „objasnění“ hodlali publikovat, o tom jistě není řeči. Ale pokud ano, máte mé svolení.

V životopise uvádíte, že jste v roce 2006 kandidoval za NS na protest proti „pravdoláskařským“ elementům v ODS. Nicméně NS tehdy hlásala „přesun Cikánů do země zaslíbené“ a relativizovala historii tábora v Letech u Písku. Souhlasil jste s takovými postoji? Jestli ano, tak proč, jestli ne, tak proč jste za NS kandidoval?

Ne, není tomu tak. Pokud mě paměť neklame, a to za to nejsem na rozdíl od vás honorován, tak popisujete kampaň Národní strany ve volbách do Parlamentu EU. A ta se odehrála, a to mě paměť teda jistě neklame, v roce 2009.

Na ministerstvo vás měl doporučit prezident Klaus. Sám jste prezidentův dlouhodobý zastánce. Je něco, v čem se s ním názorově rozcházíte?

Ano. Ale je toho bohudík čím dál tím méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám