Hlavní obsah

Bárta se utká s Johnem o post předsedy VV

Právo, Jan Rovenský
Aktualizováno

Ministr dopravy a šedá eminence Věcí veřejných (VV) Vít Bárta sdělil v neděli Právu, že se bude ucházet o post předsedy strany. V internetové volbě se tedy utká s dosluhujícím šéfem strany Radkem Johnem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministři vnitra a dopravy Radek John a Vít Bárta

Článek

Bárta by tak mohl potěšit například prezidenta Václava Klause, který ho bere za skutečnou hlavu véček a často se s ním místo s Johnem radí.

„Moje kandidatura bude spojena s churchillovskou vizí krve, potu a slz – z VV chci udělat středovou liberální stranu, zasadit se před regionálními volbami o růst krajských osobností a program a vyčistit kraje od kmotrů,“ řekl Bárta Právu.

O své kandidatuře mluvil i se svou manželkou, Kateřinou Klasnovou. „Řekla mi, že rozhodnutí, zda mám či nemám kandidovat, je jen na mně,“ uvedl. Sama Klasnová před časem Právu řekla, že bude hlasovat pro Johna. A John má hlas jistý i od Bárty, jak ministr v neděli potvrdil Právu.

Navíc Bárta počítá s tím, že by se John stal čestným předsedou, a dodal k tomu: „Radek jakožto zakladatel celorepublikových VV a nositel idejí spravedlnosti a solidarity by měl mít právo veta na úrovni nejužšího vedení strany.“

Naopak ministr vnitra John už dřív Právu řekl, že v případě svého stranického vítězství bude chtít Bártu do týmu jako místopředsedu.

Kmotři jsou i ve VV

Podle Bárty je třeba čelit všem tlakům z VV, které se snaží posunout stranu doleva či doprava. „Přerovská výzva (proti penzijní reformě) a plzeňská výzva (pro návrat k pravicovým hodnotám) ukázaly, že ve straně jsou lidé, kteří doufají, že se VV pohnou. Tomu se musí říci ne a naopak zakotvit stranu pevně ve středu,“ zdůraznil.

Odmítl však, že by si tím jen připravoval prostor pro pozdější spolupráci se soc. dem. „ČSSD je na dlouhá léta odsouzena k úpadku, nyní ji čeká vnitrostranická bitva mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem,“ prohlásil.

Podobně jako John také Bárta se chce zaměřit na přípravu krajských politiků, podle něj to však je úkol hlavně pro regiony. „Strana přitáhla řadu lidí, kteří chtějí dělat politiku, ale ne všichni na to mají. Budu říkat ne krajům, které nedokážou představit osobnosti a program,“ dodal.

Bárta zároveň přiznal, že je véčka také zapotřebí vyčistit od kmotrů: „Ve straně už opět máme minimálně dva kraje, kde došlo k infiltraci VV, a bude je třeba očistit od vlivu jiných politických stran.“

Počítá s Peake i s manželkou

Za svou pravou ruku – tedy na funkci výkonného místopředsedy, kterou dnes zastává Jaroslav Škárka – by si Bárta zvolil místopředsedkyni Karolínu Peake. „Považuji ji za nositelku konzervativních rodinných hodnot, která bude vyrovnávat mé liberálně-středové snahy,“ podotkl.

Klasnová by se však podle Bárty měla svůj post místopředsedkyně obhájit v každém případě. „Moje žena musí být místopředsedkyní strany bez ohledu na to, zda uspěji nebo ne,“ uvedl. Klasnová je i místopředsedkyní Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám